Dara iz jasenovca vuk kostic.jpg

Proslavljeni glumac Vuk Kostić dio je glumačke ekipe filma "Dara iz Jasenovca", u kojem tumači lik Miroslava Filipovića, komandanta logora Jasenovac i logora Stara Gradiška.

Za potrebe filma "Dara iz Jasenovca" Vuk Kostić napravio je potpunu transformaciju, te u ovom ostvarenju izgleda gotovo neprepoznatljivo - ćelav je i ima plave oči.

- Duda šminkerka je divna i ona mi je puno pomogla. Pored toga što sam ćelav i izgledam starije, imam i plave oči. Znao sam da ću se transformisati, ali nisam vjerovao da će to toliko biti radikalno - istakao je Vuk jednom prilikom u intervjuu za "Srpskainfo.com".

Ko je bio Miroslav Filipović, Fra Sotona: Sadista koji je šokirao i naciste

Miroslav Filipović Majstorović, kojeg u filmu tumači Vuk Kostić, bio je franjevac, ustaša, jedno vrijeme komandant logora Jasenovac i logora Stara Gradiška i jedan od najsurovijih zločinaca u Drugom svjetskom ratu. Rođen u Jajcu 1915. godine, a 1938. zaredio se i ušao u franjevački red u samostanu Petrićevcu u Banja Luci, dobivši redovničko ime Tomislav.

Odgovoran je za masovne zločine nad srpskim stanovništvom u selima oko Banja Luke, zbog čega je prozvan “Fra Sotona”.

Već 7. februara zabilježeno je da je učestvovao u pokolju oko 2.300 civila u predgrađima Banja Luke, često čak i sjekirama i krampovima. Ono što je o Filipoviću tada zabilježeno, iz današnje perspektive može se činiti kao puka fikcija. Prezime Majstorović dodao mu je Maks Luburić lično, jer je fra Sotona bio "majstor za klanje".

Masakr nad djecom

U selu Šargovcu, Filipović, već u ustaškoj uniformi, jer franjevci za njega više nisu hteli ni da čuju, i još nekoliko ustaša zatekli 52 mališana usred nastave. Ušli su u jedan razred, pristojno pozdravili učiteljicu i djecu, da bi Filipović zamolio nastavnicu da odabere nekog od učenika.

Filipovića su u tom kraju jako dobro znali, pozdravljao se, pa je učiteljica mislila da želi da neko od učenika nešto izrecituje. Odabrala je izvjesnu Radojku Glamočanin, da bi on dijete, koje mu je prišlo sasvim bez straha, podigao na učiteljicin sto i naglo joj prerezao vrat nožem.

Vuk Kostić: Pozlilo mi je na snimanju

Vuk Kostić je nakon završetka snimanja filma priznao da je čitav proces doživio vrlo emotivno, te da mu je na snimanju u jednom trenutku čak i pozlilo.

- Na taj film se čeka više od sedamdeset godina, i vrlo sam počastvovan što sam u njegovoj ekipi. Oni koji su ga gledali na zatvorenoj projekciji rekli su mi da je fenomenalan, a siguran sam da će premijerna publika biti vrlo iznenađena kada me vidi u liku ovog ozloglašenog ustaše. Filipović je zbog krvoločnih zločina u logorima Jasenovac i Stara Gradiška imao nadimak Fra Sotona, a ubijanje djece se može opisati samo ludilom i najdubljom psihičkom patologijom. Koliko su strašni ti prizori sa djecom govori i to što mi je na snimanju čak i fizički pozlilo. A moja scena u “Dari” nije velika, ne znam koliko traje u finalnoj verziji, ali mi u ljudskom smislu mnogo znači - rekao je Kostić u intervjuu za "Novosti".

Vuk je istakao da je čak imao problem da se fotografiše sa djecom prilikom snimanja.

- Igram fra Majstorovića, kojeg ne mogu da nazovem dušmanom, jer dušman na turskom znači neprijatelj, a ovaj nije samo neprijatelj, on je zvijer. To su strašne stvari, a ja sam u principu nježan čovjek i nikada ne bih mogao nekome da naudim, ali ti ljudi, to je neka posebna priča. Imao sam problem jer mi je dosta ljudi prilazilo da se slikam sa njihovom djecom i kažu mi "mi Vas volimo, pa makar bili i tako ćelav i zao lik". Ali bih im uvijek rekao da ne mogu. U redu je da me vole kao glumca, ali ova uloga nije pozitivna i za slikanje sa djecom. Još jedan problem mi je bio jer sam u principu veoma veseo i volim umjetničku dokolicu i prije kadra volim da se zezam i opustim. Naravno ne kada su neke teške scene u pitanju, ali znači to mnogo glumcima, da se malo opuste. Ovaj put to nisam mogao. Par dana pred snimanje sam se baš zatvorio u sebe i razmišljao mnogo o tome svemu. Kada vidite one vagone i onu djecu jednostavno vam nije dobro. Samo kad zamisliš bar u jednoj sekundi da su to pravi ljudi, logoraši, a ne statisti, jer glumac mora da zamisli da se to stvarno dešava da bi sve što realnije izgledalo, to je užasno - rekao je glumac u jednom od intervjua.

Kako je dodao, ponosan je na ulogu u filmu "Dara iz Jasenovca".

- Ovakav jedan film koji govori o stradanju mora da postoji. Par prijatelja me je pitalo moram li baš ja da igram ovakvu ulogu. Ja sam rekao "da, moram". Baš ja moram. Bolje i ja da ga odigram nego neko ko ne zna. Takvi filmovi moraju postojati kao podsjetnik - iskren je bio Vuk Kostić jednom prilikom.