Dara iz jasenovca natasa ninkovic.jpg

Glumica Nataša Ninković u filmu "Dara iz Jasenovca" odigrala je lik Radojke, a kako je istakla, ponosna je što je dio ovog ostvarenja, iako je u prvi mah bila na ivici da odbije ulogu.

Kako je navela nedavno u jednom intervjuu, zbog težine koju ovo ostvarenje nosi, Nataša je zamalo odbila ulogu u filmu "Dara iz Jasenovca".

- Prošlo je dosta vremena i došao je trenutak da odamo počast žrtvama u nepojmljivim i strašnim zločinima iz tog logora. Gagi Antonijeviću (reditelju, prim. aut.) vjerujem inače, a kad sam vidjela na koji način je sa scenaristom Natašom Drakulić prišao temi, nisam se dvoumila. Prva pomisao bila mi je da nemam snage da se upustim u taj užas i mrak, a onda da mi baš patnja kroz koju su prolazili ti ljudi ne dozvoljava luksuz ličnog komfora i da najmanje što možemo jeste da pokušamo da se na taj način poklonimo i tim i svim drugim žrtvama koje su stradale samo zato što pripadaju drugoj vjeri, drugom narodu, zovu se ovako, a ne onako. Najviše mi se dopalo što je priča iz vizure djevojčice Dare, koju maestralno igra Biljana Čekić. Znači, nismo se bavili brojkama, koje često izvlače različite strane i služe im za potkusurivanja u njihovim obračunima, već ličnom dramom i posljedicama tih bezumnih djela - rekla je nedavno Nataša Ninković.

Nataša je istakla i da je čini ponosnom što su kolege, koje su imale priliku da pogledaju film, za isti imale samo riječi hvale.

- Film još nisam odgledala, ali sam presrećna što su kolege koje to jesu, i to ne samo kolege sa ovih prostora, imale iste reakcije i potvrdile moj utisak još sa snimanja, da pravimo jako dobru stvar. Nikada nije lako napraviti dobar film, a pogotovo ne film sa ovako značajnom temom. Prvi put poslije toliko godina obraditi to stravično stradanje jednog naroda, prikazati tu patnju i užas, a na kraju završiti sa nadom u čovjeka! Mislim da je najteže bilo naći pravi ugao iz kojeg se priča predstavlja, ali sudeći po ovoj odluci, mi smo ga očigledno pronašli i presrećna sam zbog toga - rekla je Nataša nedavno za "24sedam".

Radnja filma "Dara iz Jasenovca" dešava se tokom Drugog svjetskog rata, u periodu poslije hrvatsko- njemačke ofanzive na Kozari, kada lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima. Među njima je i desetogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživjeti preko Jasenovca do logora Stara Gradiška učiniće da Dara odraste preko noći. Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a smisao njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata.

Mnoga djeca iz logora Stara Gradiška odvođena su u domove širom Nezavisne Države Hrvatske ili smještana po porodicama, ali je veliki broj djece ubijen ili preminuo od posljedica izuzetno teških uslova života u logoru. Darina sudbina je sudbina jednog djeteta Kozare i kroz nju je ispričana sudbina djece Jasenovca.

Pored Nataše Ninković, u filmu igraju i Vuk Kostić, Marko Janketić, Igor Đorđević, Biljana Čekić, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Alisa Radaković, Petar Đurđević, Sandra Ljubojević, Jelena Mur, Nikolina Jelisavac, Tatjana Kecman...

Film "Dara iz Jasenovca" režirao je Predrag Gaga Antonijević, a scenario je napisala Nataša Drakulić.