Patrijarh porfirije rs.jpg

Novi poglavar SPC, 46. po redu, Porfirije ustoličen je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Patrijarh je uz pjevanje Aksios (Dostojan) primio simbole patrijaršijskog dostojanstva - panagiju, žezlo i bijelu panu kamilavku.

Novi poglavar SPC Porfirije poručio je danas, nakon ustoličenja u Sabornoj ckrvi, da prvenstveno želi da SPC svuda gdje je živi "punim plućima".

"Molim se Bogu da me molitveno i delatno podržite i da veliki i odgovorni zadatka koji je ovim činom stvaljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno u poslušanju Svetog sabora, da kao 46. patrijarh, a 57 poglavar SPC budem makar u najmanjoj meri skromni naslednik mojih velikih i svetih prethodnika", naglasio je patrijarh.

"Prvenstveno želim da naša sveta SPC svugde gde jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu u Isusu Hristu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevnica svih ljudi koji su pravoslavni, jer je to jedini mogući način svedočenja istine koja treba da bude most prema svima, onima koji čežljivo bilo da su toga sveni ili ne tragaju za njom", rekao je patrijarh Profirije u bjesedi.

Liturgija je počela u devet časova, a prisustvovali su joj i Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednica RS, i Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je juče za 46. nasljednika na tronu Svetog Save, kada je njegovo ime iz jevanđelja izvukao monah Matej, a preostala dva kandidata su dobila podršku od 36 članova Sabora.

Osim Porfirija kandidati za novog patrijarha bili su vladika bački Irinej i episkop banjalučki Jefrem.

Njegov izbor oglasila su i zvona sa Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu.

Prethodno su vladike tajno glasale i izbor svele na tri kandidata, čija su imena stavljena u kovertu, pa u Jevanđelje, odakle je jedno ime izvučeno kao novi patrijarh.

Suština ovog čina je u vjerovanju da su članovi Sabora izabrali kandidate prema ljudskim vrlinama, a da je Božja volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog.

Saborom je predsjedavao episkop sremski Vasilije, a prisustvovalo je 36 od ukupno 39 vladika.