mrkonjici duhovni centar (5).JPG

U Mrkonjićima - rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog vrijedni neimari privode kraju radove na izgradnji duhovog centra posvećenog ovom velikom pravoslavnom svetitelju. Svaki kamen se pažljivo obrađuje i zatim stavlja kao obloga na već sazidane objekte oko crkve posvećene čudotvorcu.

Novi kompleks dobija svoj puni sjaj, pa svi vjernici s nestrpljenjem čekaju završetak prve faze radove. Novi objekti "uzdignuti" oko stare košćele i crkve izgrađene na svečevoj rodnoj kući daju jedan sasvim poseban izgled cijelom ambijentu. Posebno, ako se uzme u obzir da je sve izgrađeno od hercegovačkog kamena, spojeno sa drvetom i samim duhom mjesta.

mrkonjici duhovni centar (1).JPG

Spojili su se u Mrkonjićima tradicija ovog podneblja, vrijedne ruke neimara, duh ovog mjesta i volja - i Božija i ljudska, da se u ovom prelijepom selu u Popovom polju bar na simboličan način ukaže na najvećeg među najvećim i najznačajnijeg među najznačajnijim. Možda se baš zato, kažu mještani, s posebnom radošću iščekuje ovogodišnji 12. maj i praznik posvećen Svetom Vasiliju Čudotvorcu, jer je na ovaj praznik planirano i osveštanje kompleksa novog duhovnog centra.

mrkonjici duhovni centar (3).JPG

Valja podsjetiti da se u okviru prve faze radova gradi 300 metara kvadratnih korisne površine, konak za vjernike, pomoćne prostorije za monahinje. U okviru ove faze predviđena je i izgradnja vidikovca, a ukupna vrijednost radova je oko 2.600.000 KM od koji su vlade Srpske i Srbije obezbijedile po 800.000 KM, a Grad Trebinje 1.000.000 KM.

A za završetak cjelokupnog duhovnog centra preostaje još izgradnja parohijskog doma, parking prostora i pješačkih staza, što je predviđeno u okviru druge faze radova.

mrkonjici duhovni centar (7).JPG

mrkonjici duhovni centar (4).JPG

mrkonjici duhovni centar (2).JPG

mrkonjici duhovni centar (6).JPG