sabor spc.jpg

Na izborni Sabor SPC ne dolaze vladika vranjski Pahomije, episkop australijsko-novozelandski Siluan i vladika šabački Lavrentije. Kako sada stvari stoje, na zasjedanje će doći 43 vladike. Prema zamisli Sinoda, zasjedanje počinje u podne, a patrijarh bi trebalo da bude izabran do 15 časova.

Glasovi arhijereja koji su preminuli od posljedica koronavirusa - patrijarha Irineja, mitropolita Amfilohija i vladike valjevskog Milutina - pripašće vladikama koji upravljaju njihovim Eparhijama.

Tako će vladika budimljansko-nikšićki Joanikije imati dva glasa u izboru budućeg patrijarha: svoj i glas koji bi inače pripadao mitropolitu Amfilohiju. Kada je riječ o tome ko će naslijediti glas patrijarha Irineja, postoje nedoumice.

Po Ustavu SPC taj glas pripada čuvaru trona do izbora novog patrijarha, ili kako se u crkveno terminologiji kaže "mjestobljustitelju", a to je sada vladika dabrobosanski Hrizostom. Ipak, Sinod SPC je po smrti patrijarha Irineja podijelio ovu crkvenu funckiju tako što je za administratora beogradsko-karlovačke eparhije, koja je pripadala patrijarhu, postavio vladiku šumadijskog Jovana.

Posljednja vijest pred Sabor glasi: Vladika šabački Lavrentije je juče smješten u bolnicu. On je, inače, kao najstariji arhijerej trebalo da predsjedava Saborom. Kod njega je i glas pokojnog vladike valjevskog Milutina, jer episkop Lavrentije administrira ovom eparhijom.

Informativna služba SPC objavila je da će umjesto vladike Lavrentija izbornim saborom predsjedavati vladika sremski Vasilije.

Sabor se održava u kripti Hrama Svetog Save, a ne kao do sada u Patrijaršiji. Kripta je specijalno spremljena za zasjedanje i u njoj su ispred episkopa monitori, a govoriće u mikrofone.

Prema utvrđenom dnevnom redu, a koji je usvajao Sinod, sinoć je upriličena večera u patrijaršijskom dvoru. Izborni dan počinje danas u 9.00 sati liturgijom, a potom je doručak u parohijskom domu od 11.00 sati.

Izborno zasjedanje počinje u podne u kripti Hrama Svetog Save. Sinod je, odredivši dnevni red i satnicu, praktično predvideo da se izborni Sabor okonča do 19.00 časova i da do tada bude izabran patrijarh. Prvi dio sabora bi, prema programu, trebalo da traje oko 30 minuta, od 12-12.30. Potom je planirana pauza, a onda i nastavak zasjedanja.

U novijoj istoriji najduže je trajao izbor patrijarha Pavla. Ukupno devet krugova glasanja dok se nije dobio i treći kandidat, koji je ujedno i bio budući patrijarh.