med.jpg

Zajednički projekat USAID-a i Vlade Švedske "Farma dva" podržao je "BKV" grupu iz Bileće u razvoju pogona za pakovanje meda, te u brendiranju njihovog Kozjak hercegovačkog meda, koji će sada biti dostupan u supermakretima, a ne samo u bio-trgovinama.

"BKV" grupa iz Bileće krajem prošle godine lansirala je tri vrste Kozjak hercegovačkog meda i to osnovni, med pomiješan sa orasima, bademima i lješnjacima, te med za djecu pomiješan sa kakaom, saopšteno je iz USAID-a.

U septembru 2020. godine "BKV" grupa počela je prodavati svoje proizvode u pet bio trgovina u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Mostaru, Širokom Brijegu i Trebinju, a nakon višemjesečnih pregovora od januara ovaj med je dostupan i u pet "Bingo" supermarketa, tri u Mostaru i dva u Trebinju.

Rade Kozjak, koji je na čelu "BKV" grupe, rekao je da su u posao s medom ušli kako bi doprinijeli tome da visokokvalitetni hercegovački med dobije svoje zasluženo mjesto na tržištu BiH.

On je rekao da su tokom 2018. i 2019. godine, počeli kupovati med od 50 pčelara iz Bileća, Trebinja, Stoca, Čapljine, ali i drugih obližnjih gradova nudeći im konkurentnu cijenu od 13 KM po kilogramu, te da sada imaju brend i 10 tona meda koji mogu ponuditi na tržištu.

"Med svih naših pčelara testiramo u Veterinarskom institutu "Dr Vaso Butozan" u Banjaluci, na 10 različitih parametara kako bi osigurali da nije lažan, nema dodanog šećera i da ni na koji način nije izmijenjen", rekao je Kozjak.

On je objasnio da je hercegovački med skuplji, budući da se pčele u Hercegovini hrane uglavnom ljekovitim biljem, koje ima manje nektara.

Kzjak je izrazio zabrinutost što se puno proizvoda od meda u supermarketima prodaje ispod tržišne cijene, te smatra da bi kupci uvijek trebali pažljivo pročitati etikete kako bi bili sigurni šta kupuju.