Izlozba filmskih plakata2.jpg

U galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba plakata "Filmovi koje smo gledali" u organizaciji Kinoteke Republike Srpske.

Prikazano je oko 60 plakata, što je veoma mali izbor od oko 5.000 plakata koji se čuva u arhivi.

Za potrebe ove izložbe plakati su skenirani i digitalizovani, a sve su plakati filmova koji su igrali na prostoru bivše Jugoslavije.

Filmski arhivista Kinoteke Srpske Boris Čvoro je rekao da su plakati filmova iz Evrope, Sjeverne i Južne Amerike, Azije.

"Sa ovom izložbom planiramo da obiđemo što više gradova Republike Srpske, a nakon otvaranja izložbe biće prikazan i film čiji se plakat nalazi na izložbi po mogućnosti domaći. Pokušali smo da prikažemo što raznolikije porijeklo tih plakata i da uključimo što više zemalja i žanrova. Mogu se vidjeti plakati poznatih filmova kao što su 'Odiseja u svemiru', 'Goli u sedlu', ali ima i neobičnih filmova", rekao je Čvoro.

Otvarajući izložbu akademski slikar Radmila Lizdek je istakla da se filmski plakat digitalnom erom promijenio. Prije su umjetnici i grafičari slikali plakate raznim tehnikama kao što su mozaici, crteži, slike i vodili su računa da to bude u što sažetijem i upečatljivijem prikazom privuku što više gledalaca u kino sale.

"Sada je sasvim drugo vrijeme. Plakat za film 'Bitka na Neretvi' Veljka Bulajića radio je Pablo Pikaso za englesku verziju filma .Priča se da nije tražio nikakav honorar, nego samo sanduk najboljeg domaćeg vina. To govori i o stavu države u tom periodu i njihovom prema promociji kulture, tekovina revolucije, vrijednosti", rekla Lizdek.

Izlozba filmskih plakata1.jpg

U bioskopu je nakon otvaranja izložbe prikazan digitalno obnovljen film Gorana Markovića "Specijalno vaspitanje".

Trebinje je nakon Istočnog Sarajeva druga destinacija ove izložbe, a nakon najjužnijeg grada u Republici Srpskoj izložba seli u Foču.

Organizator izložbe su Kinoteka Republike Srpske i Kulturni centar trebinje, a izložba će biti otvorena sedam dana.