Palata pravde trebinje.jpg

Saopštenje prenosimo u cijelosti:

"Povodom neprimjerenih i netačnih objava u sredstvima informisanja i navoda izrečenih na protestima u Trebinju i Bileći, Osnovni sud smatra da je u ovom slučaju neophodno odgovoriti i upoznati čitavu javnost o sljedećem:

Osnovni sud u Trebinju u cijelosti ostvaruje svoju funkciju u skladu sa Ustavom RS i Zakonom o sudovima RS, te zakonima koje primjenjuje u svom radu.

Tvrdnje i optužbe izrečene na protestima i u medijima, ne da nisu potkrijepljene nikakvim činjenicama, već su potpuno nestručne, proizvoljne i zlonamjerne.

Predmet kritika je odluka ovog suda kojom nije prihvaćen prijedlog za određivanje pritvora prema osumnjičenom Marku Zvijeru iz Bileće za kojeg je postojala osnovana sumnja da je počinio krivično djelo Tjelesne povrede iz čl. 131. st.1. Krivičnog zakonika RS, te krivično djelo Protivpravno lišenje slobode iz čl. 143. st. 1. istog Zakona.

Jedno od osnovnih pravila u radu sudova je to da sudsku odluku može preispitivati samo nadležni sud povodom pravnih lijekova u postupku propisanim Ustavom i Zakonom. Navedena odluka je bila predmet preispitivanja po žalbi i ista je potvrđena.

Kako je povodom ove odluke došlo do neprimjerenih reakcija i teških neosnovanih optužbi na račun ovog suda i nosilaca pravosudnih funkcija, osjećamo obavezu da ovim saopštenjem upoznamo javnost o određenim činjenicama koje su, istina, opšte poznate ili bi trebale biti:

PRITVOR JE PREMA ZAKONU O KRIVIČNOM POSTUPKU JEDNA OD MJERA ZA OBEZBJEĐENjE PRISUSTVA OSUMNjIČENOG, ODNOSNO OPTUŽENOG I USPJEŠNO VOĐENjE KRIVIČNOG POSTUPKA.

PRITVOR NIJE KAZNA

Pritvor se može odrediti samo ukoliko su ispunjeni razlozi propisani Zakonom o krivičnom postupku. Neodređivanje pritvora ni u kom slučaju ne znači da se postupak dalje neće voditi, naprotiv, krivični postupak se nastavlja, a zadatak krivičnog postupka je izricanje krivične sankcije učiniocu krivičnog djela.

Odluke Osnovnog suda u ovom predmetu su u potpunosti u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku, i iste su pravilne i zakonite.

Ove odluke su dostupne na web stranici ovog suda: 1https://ossud-trebinje.pravosudje.ba/

Kao i u svakom predmetu, ovaj sud vodi računa o oštećenima kao licima kojima je lično ili imovinsko pravo krivičnim djelom povrijeđeno ili ugroženo. Oštećeni imaju prava određena Zakonom o krivičnom postupku, a mogu svoja prava ostvarivati i preko punomoćnika, stručnog lica advokata koji bi im bio u mogućnosti stručno objasniti sve aspekte konkretnog krivičnog postupka.

Smatramo krajnje neprimjerenim, opasnim i nedozvoljenim neargumentovano etiketiranje i kritikovanje pojedinih nosilaca pravosudnih funkcija koji su postupali u ovom predmetu i iznošenje neistina. Najoštrije osuđujemo izmišljanje zlonamjernih nadimaka, te iznošenje neistinitih tvrdnji o kontaktima sudije sa strankama u postupku.

Postupajući sudija, sudija Bojana Rikalo, je već duži niz godina sudija Osnovnog suda u Trebinju i ista profesionalno i predano obavlja svoju dužnost, kako u ovom predmetu, tako i u svim do sada vođenim postupcima.

Sudija Bojana Rikalo u svojoj dugogodišnjoj sudijskoj karijeri do sada nije imala osnovanih pritužbi, niti je ikada disciplinski odgovarala. Odluke koje donosi su stručne i nepristrasne i njen profesionalizam i pouzdanost nisu bili nikada dovedeni u pitanje.

Radi toga najoštrije osuđujemo neargumentovane i neprimjerene osude i neosnovane kritike upućene sudiji Bojani Rikalo, kao i svim ostalim sudijama ovog suda. Osnovni sud u Trebinju je efikasan sud, sud koji je potpuno ažuran, sud koji kvalitetno ostvaruje svoje obaveze u skladu sa Ustavom i zakonima, a o tome svjedoče ocjene o radu date od nadležnih sudova, kao i dosadašnji rezultati rada, koji su evidentni i javno dostupni.

I u narednom periodu Osnovni sud u Trebinju će u svim predmetima postupati samo na osnovu Ustava i Zakona, zanemarivši sve vrste neprimjerenih i neosnovanih pritisaka, trudeći se da se vladavina prava ostvari u potpunosti", navodi se u saopštenju Osnovnog suda u Trebinju.