Savo rupic galerija 73.jpg

"Ovo je za mene kao umjetnika veoma važan dan", izjavio je akademski slikar i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju Savo Rupić na svečanom otkrivanju mozaika u Galeriji 73 u  Beogradu.

Mozaik isklesan kamenom koji je svojstven za Hercegovinu iz koje ovaj umjetnik dolazii inspirisao je profesora  Rupića da izradi logotip Galerije `73, institucije kulture koja bilježi pola vijeka svoga postojanja.

Ovo  je svojevrsni umhetnički izraz Sava Rupića koji je više puta dokazao da kroz svoje stvaralaštvo dokazuje da kultura ne poznaje granice i da  ona jedino definiše sve nas.

“Mozaik je poklon instituciji kulture koja je predstavila moju umjetnost u regionu, prvo u Sjevernoj Makedoniji, a potom na 12. Festivalu srpske kulture u Istri”, izjavio je ovaj umjetnik.

Poklon Galeriji `73 je odraz dubokog poštovanja prema instituciji koja promoviše srpsku kulturu u regionu i dokazuje da u vremenima prepunim izazova umjetnost i ljepota spašava ovaj svijet.

Direktorka Galerije `73 Mirela Pudar smatra da umjetnici i umjetnost imaju jedno ime i da se svaki umjetnik prepoznaje kroz svoj umjetnički izraz. Ona je navela da je Savo Rupić veliki umjetnik jer  njegova djela privlače pažnju javnosti u kojem god se umjetničkom prostoru nađu.

Ona vjeruje da će i u narednom periodu saradnja na povezivanju srpskog kulturnog nasljeđa biti  nastavljena. Obećava da će Galerija `73 na tom nasljeđu intenzivno raditi.

Autorsko djelo Sava Rupića postalo je dio Umetničke zbirke Galerije `73.

Podsjetimo da Galerija `73 koja funkcioniše u sastavu beogradske gradske opštine Čukarica i ima kvalitetnu saradnju sa Gradom Trebinjem,  gdje svake godine u Muzeju Hercegovine predstavlja umjetnike koji dolaze iz Srbije.

Podsjetili bi da je profesor Savo Rupić Akademiju likovnih umjetnosti završio u Novom Sadu u klasi profesora Jovana Rakidžića. Svoje  slikarsko umijeće učio je i u klasi profesora Zdravka Vajagića.

Organizovao je brojne izložbe, a 30.  izložbu po redu imao je u Galeriji `73 u Beogradu.

Potom su uslijedile i Međunarodne izložbe.

Djela Sava Rupića  nalaze se u muzejima, galerijama kao i privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.