IMG_20210214_25638.jpg

Sveti Trifun-Dan vinogradara Podrum "Vukoje 1982" obilježio je u Carskim vinogradima u Ušću kod Trebinja početkom rezidbe vinove loze.

Otac Dražen Tupanjanin govoreći o današnjem danu je istakao da ga vinogradari slave kao svoj dan i da se trebamo zamisliti kakva je veza između mučeništva i vinograda.

"Znamo da plodovi vinograda služe za služenje Svete liturgije, a između ostalog to je njihova najuzvišenija upotreba. Samim tim Hristovo mučeništvo pa i Trifuna ima tajanstvenu vezu sa vinom i vinogradom. Želim srećnu slavu vinogradarima, domćinu i svim vinogradarima u svijetu", rekao je otac Tupanjanin.

Direktor Podruma "Vukoje 1982" Radovan Vukoje je naglasio da su iz Carskog vinograda-Ušće koje je iznjedrilo Carsko vino, a berba iz 2016. godine, dobili prestižno priznanje "Zlatnu medalju" u Americi.

"Danas imamo prelijep dan za slavu vinogradara i to nam govori da će ovo biti dobra godina koja će dati velika vina kao i 2020. godina koja je bila teška, ali u vinogradarskim okvirima imali smo dobru berbu. Ova godina dobro je počela i ja očekujem da se tako i nastavi. Rezidbom mi određujemo kvalitet budućeg grožđa, a pošto mi isključivo proizvodimo vino onda i kvalitet budućeg vina", rekao je Vukoje.

Vukoje je naglasio da po njegovom mišljenju kvalitet vina dolazi 50% iz vinograda, a 50% iz podruma.

"Naša umjetnost u vinogradarskom smislu je takva da želimo da pretočimo ovu našu kamenu zemlju u čašu je veoma zahtjevna i u samom podrumu, da bi obezbjedili idealne uslove da bi se ta vina na pravi način razvijala. Pet zlatnih medalja smo dobili u Americi i na to sam ponosan jer prvi put jedna vinarija sa Balkana napravila je takav rezultat. Ovo mnogo znači za Hercegovinu jer se ona na taj način nameće kao region koji je vodeći što se tiče kvaliteta vina u jugoistočnoj Evropi", zaključio je Vukoje.