doktori.jpg

U autorskom tekstu za B92.net, dr Nina Vjazovetskaja, specijalistkinja interne medicine, supspecijalista endokrinologije, iz zdravstvene kuće MediGroup, govorila je o tome koje sve analize i preglede treba da obavi osoba koja je preležala virus korona.

Poslije preležane kovid-infekcije, od toga da li je osoba liječena u kućnim ili hospitalnim uslovima zavisiće i dalje praćenje. Ukoliko je preležao blaži oblik infekcije u kućnim uslovima i ako se dobro osjeća, potrebno je da poslije 7 dana od preležane infekcije uradi osnovne laboratorijske analize, poručuje dr Vjazovetskaja.

Ona objašnjava da je neophodno uraditi sljedeće analize - KKS, CRP, glikemija, urea, kreatinin, Na, K, AST, ALT, urin. Ukoliko je osoba malaksala, kako je dodala, pojačano se zamara, obavezan je pregled nadležnog ljekara u domu zdravlja, koji će odlučiti o daljem ispitivanju.

"Ukoliko je preležao teži oblik i bio hospitalizovan poslije 7-10 dana od otpusta iz bolnice obavezan je pregled interniste, ali i sljedeće analize: Rtg pulmo et cor, EKG i proširene laboratorijske analize. Internista dalje odlučuje da li je potreban pregled kardiologa, EHO srca, pregled pulmologa. Kardiolog odlučuje o eventualnom nošenju HOLTER EKG i daljoj terapiji a pulmolog eventualno indikuje kontrolni MSCT pluća", navodi doktorka Vjazovetskaja.

Na pitanje da li onaj ko je preležao koronu treba da pije i određene lijekove, kao npr. one protiv zgrušavanja krvi, odgovara odrično, te objašnjava: "Ne rutinski. Potrebno je kod težih oblika preležene infekcije pratiti vrednosti D-dimera u krvi. Na osnovu detaljne anamneze, pregleda bolesnika, procjene faktora rizika i vrijednosti D-dimera ljekar će odlučiti o antikoagulantnoj terapiji. Doppler krvnih sudova donjih ekstremiteta indikovan je samo u slučajevima postojanja kliničkih znakova za trombozu donjih ekstremiteta i/ili visokih vrednosti D-dimera".

Terapiju suplementima i vitaminima koje je pacijent uzimao tokom kovid-infekcije trebalo bi da produži i nekoliko nedjelja poslije.

Navodi i da izlaganje fizičkom naporu opet zavisi od od toga koji je oblik kovid-infekcije osoba preležala. Ukoliko je to bio lakši oblik, postepeno vraćanje fizičke kondicije, najpre uz lagane šetnje u prirodi treba da bude u sljedeća 2-3 mjeseca. Ukoliko je to bio teži oblik, preporučuje se da poslije 3-6 mjeseci započne postepeno vraćanje fizičke kondicije. U slučajevima produžene malaksalosti i brzog zamaranja i pri najmanjem naporu obavezan je detaljan pregled kardiologa i pulmologa.

Dr Vjazovetskaja, u autorskom tekstu za B92.net, savjetuje onima koji su preležali kovid-infekciju da jedu laganu hranu.