Curic vukoje.jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić organizovao je danas prijem za direktora vinskog podruma "Vukoje 1982" Radovana Vukoja, koji je na prestižnom takmičenju u SAD osvojio pet zlatnih medalja za svoja vina.

Vukoje je izjavio novinarima da je veoma značajno što su vina sa Balkana prvi put tako dobro ocijenjena, te da poljoprivreda koja je jedna od strateških grana razvoja Trebinja daje odlične rezultate.

"Sorte koje su dobile nagrade dolaze sa dva lokaliteta - Zasad polje i Carski vinograd u Trebinju, a to dokazuje da imamo idealne uslove za bavljenje vinogradarstvom. Umjetnost vinarstva kojoj težimo u našem podrumu je dala veliki rezultat", rekao je Vukoje novinarima.

On je naveo da su zlatne medalje dodijeljene za vina iz berbi 2015, 2016. i 2019. godine i izrazio nadu da će ovaj uspjeh značiti za širenje brenda vina podruma "Vukoje 1982" u SAD.

Vukoje je objasnio da Trebinje ima idealne uslove za uzgoj masline, te da bi se sa mašinom za drobljenje kamena neplodne površine pretvarale u plodne.

"Na taj način ćemo dobiti i dodatni kvalitet krajnjeg proizvoda", rekao je Vukoje.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da uspješan rezultat porodice Vukoje nije samo njihov uspjeh nego i grada Trebinja i Republike Srpske, te da je danas razgovarano o tome šta grad i nadležna ministarstva mogu da urade kako bi bili još uspješniji.

On je dodao da je danas bilo riječi i o nabavci mašine za obradu krša za koju je u prethodnom periodu postojala inicijativa.

"Nabavkom te mašine ćemo stvoriti novi prihod, dugoročno ćemo imati zaradu, samim tim to je isplativa investicija", rekao je Ćurić.

Ćurić je izrazio nadu da će se sa nadležnim ministarstvom naći rješenja da se pokrene nabavka te mašine, kako bi se površine zemljišta koje su u vlasništvu države i Trebinja bile stavljene na raspolaganje ljudima koji su zainteresovani da se bave poljoprivredom.