visoka skola za turizam i hotelijerstvo trebinje.jpg

Visoka škola za turizam i hotelijerstvo u Trebinju još uvijek nije ispunila uslove za akreditaciju, iako je licencirana od Ministarstva prosvjete i kulture, ali je to ne sprečava da izdaje diplome i upisuje nove studente, potvrđeno je za TrebinjeLive.info u Agenciji za visoko obrazovanje Republike Srpske.

U ovoj Agenciji navode da je ova ustanova iz Trebinja u prostupku pripreme za akreditaciju, te da uz konsultacije sa ovom Agencijom priprema svu neophodnu dokumentaciju.

Pojašnjavaju da je prema starom Zakonu o visokom obrazovanju ova ustanova, koja ima licencu, ujedno imala i takozvanu početnu akreditaciju. Međutim, novim zakonom o visokom obrazovanju koji je donesen u julu prošle godine, sve visokoškolske ustanova moraju da budu akreditovane.

"Rok za podnošenje zahtjeva za akreditaciju visokoškolske ustanove definisan je članom 136. Zakona o visokom obrazovanju Republike Srpske (iz 2020.): 'Visokoškolske ustanove koje su upisane u Registar dužne su da podnesu zahtjev za akreditaciju visokoškolske ustanove, ako su ispunile uslov iz člana 40. stav 1. ovog zakona, u skladu sa propisima koje donosi Agencija, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana donošenja propisa Agencije", navode iz Agencije.

Prevedeno na jezik običnog čitaoca, zakon jasno predviđa da su visokoškolske ustanove dužne da u roku od dvije godine od izdavanja dozvole za rad podnesu zahtjev za akreditaciju. A dozvola za rad trebinjskoj ustanovi izdata je 28. decembra 2007. godine, odnosno 2013. godine, dok je u registar visokoškolskih ustanova upisana 2008. godine.

"Agencija za visoko obrazovanje Republike Srpske je imajući u vidu ovu odredbu, a po stupanju na snagu ovog Zakona u julu 2020. godine stupila u kontakt sa Visokom školom za turizam i hotelijerstvo kako bi ih upoznali sa procedurama i dogovorili okvir pripreme sve neophodne dokumentacije za pokretanje postupka akreditacije", navodi se u pisanom odgovoru Agencije.

U Agenciji pojašnjavaju da su diplome Visoke škole za turizam i hotelijerstvo izdate u prethodnom periodu validne budući da ova ustanova ima dozvolu za rad i licencu koja se smatra početnom akreditacijom, ali da je, kako bi se ispoštovali svi zakonski uslovi i zadržalo pravo izdavanja javnih isprava, odnosno diploma, Visoka škola dužna da prođe postupak akreditacije.

U dosadašnjem radu ove Visokone škole kroz njena dva studijska programa - jedan trogodišnji i jedan četvorogodišnji, upisalo je više stotina studenata.

Direktor Visoke škole za turizam i hotelijerstvo Obren Gnjato je 2018. godine "očitao lekciju" svim političkim partijama u Srpskoj. Poručio im je da ova školska ustanova ni od jedne Vlade nikada nije dobila nikakvu pomoć, izuzev redovnog budžeta, te da se stranke ni malo ne bave egzistencijom visokoškolskih ustanova.

On je tada izrazio spremnost da vozilo "tojota hajlaks" iz 1992. godine, koje je Visoka škola dobila preraspodjelom vojne imovine, pokloni jednom poslaničkom klubu, a koje bi dobro došlo za one koji imaju probleme sa kamenom u bubrezima i koji bi ga poslije nekoliko pređenih kilometara sigurno izbacili. a kako bi mogli lakše i bolje obavljati svoje obaveze.