gordan-miseljic.jpg

Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/ proizvele su u januaru 118,2 gigavat-časa električne energije, što je za 91 odsto više od plana, rekao je za TrebinjeLive.info direktor ovog preduzeća Gordan Mišeljić.

Mišeljić jer istakao da je ovo rezultat dobre hidrološke situacije na području Hercegovine, ali i dobre pogonske spremnosti HET-a.

„Trenutna kota Bilećkog jezera je oko 395,3 metra, što je za oko 11,5 metara više od plana. Dotok u ovu akumulaciju u ovom trenutku je oko 400 metara kubnih u sekundi, dok je u Goričko jezero dotok oko 100 metara kubnih u sekundi“, naveo je Mišeljić.

On je pojasnio da su tokom januara električnu energiju proizvodili na hidroelektrana „Trebinje 1“ i „Trebinje 2“ te u hidroelektrani „Dubrovnik“ u Platu i hidroelektrani „Čapljina“.

Mišeljić je kazao da očekuje dobru proizvodnju električne energije i tokom februara, zahvaljujući se svim radnicima ovog preduzeća što daju svoj doprinos održivosti elektroenergetskog sektora Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući dobrom proizvodnom početku 2021. godine, HET će i u narednom periodu ostati glavni nosilac razvoja grada, te završiti započete velike projekte od izuzetnog značaja poput zatvorenog bazena, uređenja Male potočine i saobraćajnice do brane Gorici te novog rezervoara „Oko“ i mosta na velikoj obilaznici.