Stefan nemanja spomenik beograd1.jpg

Na Savskom trgu u Beogradu otkriven je spomenik jednom od najznačajnijih srpskih vladara, osnivaču srednjovijekovne srpske države, velikom županu Stefanu Nemanji.

Svečanosti na Savskom trgu prisustvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijeri Srbije i Srpske Ana Brnabić i Radovan Višković, predsjednici parlamenata Srbije i Srpske Ivica Dačić i Nedeljko Čubrilović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Spomenik Stefanu Nemanji napravljen je u bronzi i djelo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, a iz Moskve je u srpsku prijestonicu dopreman sukcesivno, u dijelovima.

Na montiranju spomenika, koje je počelo u avgustu prošle godine, učestvovalo je oko deset ruskih majstora, uz domaće radnike koji su bili zaduženi za rekonstrukciju samog trga.

Spomenik je visok 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje, težak je oko 80 tona, a postament predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom, jer su oko žezla spomenika namontirani fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju delove iz života Stefana Nemanje.

Stefan nemanja spomenik beograd2.jpg

Prvi reljef predstavlja stvaranje države, odnosno slika bitku u kojoj Nemanja stvara Srbiju, drugi Sabor u Rasu iz 1196. godina, kada Nemanja prenosi vlast na sina Stefana.

Na trećem reljefu predstavljen je prenos moštiju Stefana Nemanje iz Hilandara u Studenicu, 1208. godine, nad kojima Sveti Sava miri zavađenu braću, a na četvrtom rodosolov Nemanjića.

Plato oko spomenika popločan je kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronađene tokom radova u neposrednoj blizini Savskog trga.

Spomenik koji je postavljen, razlikuje se od onog koji je pobedio na konkursu, jer Stefan Nemanja sada umesto krsta, u jednoj ruci drži mač, jer je, kako je objasnio profesor Sima Avramović Stefan Nemanja koji je bio osnivač srpske i državnosti i duhovnosti, prevagnula ideja državnosti koja se nije postizala ruskim krstom već, kao i uvijek, mačem.