skolska slava sveti sava2.JPG

Trebinjske osnovne i srednje škole proslavile su danas zajedničku krsnu slavu - Svetog Savu, gdje su tom prilikom predstavnici tih ustanova prelomili slavski kolač.

Domaćin ovogodišnje slave bio je Centar srednjih škola.

U ime Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i vladike Dimitrija sveštenik Nikola Janković je u prigodnoj besjedi, između ostalog, istakao da su mudrost i dobrota najvažniji uz ljubav i slogu.

"Neka se ova slava dugo godina slavi u miru, slozi, jedinstvu, a to je zavjet Svetog Save. Tamo gdje je ljubav, ona prevazilazi i pobjeđuje sve naše podjele. Bože daj da budemo jedinstveni i da razumijemo radost koje svako dijete u svom srcu nosi", rekao je sveštenik Janković.

Gradonačelnik Trebinja Miko Ćurić je obraćajući se prisutnima naglasio da se Slava ove godine proslavlja u drugačijim okolnostima, ali sa istim, a možda i većim osjećanjima i radošću.

"Svako dijete je čedo Svetog Save, svaki đak je njegov đak, a svaki učitelj je njegov sljedbenik. To je ono na šta moramo biti ponosni, da gajimo i čuvamo, nadograđujemo i ponosno ističemo. U vremenu kada pandemija korone odnosi mnoge ljudske živote mi smo ti koji svojim odgovornim ponašanjem treba da budemo uzor i primjer drugima", rekao je Ćurić.

skolska slava sveti sava3.JPG

On je istakao da su prosvjetni radnici svojim trudom i angažovanjem i u vremenu pandemije pokazali ljubav koju prema svom poslu i svakom učeniku.

"Vi ste ti koji gradite nove generacije koje će sutra da vode grad, državu i da preuzmu odgovornost u svoje ruke", kazao je Ćurić.

Direktor Centra srednjih škola Neška Ilijić je istakla da sama činjenica je ova škola nastala u 19. vijeku mijenjajući nazive govori dosta o istorijatu ove ustanove.

"U Centru srednjih škola se obrazuje 480 učenika u četiri struke sa 12 zanimanja. Ovim putem odajem priznanje i divljenje svim prosvjetnim radnicima koji uspješno brane svoj poziv i ne dozvoljavaju da se sistem obrazovanja uruši", poručila je Ilijićeva.

U okviru svečanog programa obilježavanja školske krsne slave, učenici Centra srednjih škola su izveli prigodan program.

skolska slava sveti sava1.JPG