Korona.jpg

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa novi virus korona potvrđen je kod 106 osoba u Republici Srpskoj, saopštio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS.

Iz posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u protekla 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i sv. Apostol Luka u Doboju testirano je 683 laboratorijskih uzoraka.

"U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 13 smrtnih slučajeva", pojasnio je Zeljković.

Epidemiolog Jela Aćimović je rekla da najveći broj potvrđenih slučajeva u Banjaluci 29.

"Situacija je povoljnija u odnosu na period jeseni, imamo blagi porast broja hospitalizacija, pojava novog soja u nekim zemljama pali nove alarme", navela je Aćimović.

Zeljković je dodao da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna.

Kako je nave, u ustanovama školskog karaktera situacija je dobra, ali rast broja zaraženih se može preliti i u te ustanove.

"U ovoj sedmici očekujemo informacije iz Ministarstva civilnih poslova BiH u vezi vakcina putem Kovaks mehanizma", naveo je Zeljković.

On je pojasnio da se ne podrazumijeva da osoba koja je vakcinisana može da skine masku.

"Ona se i dalje mora pridržavati mjera, dok god se ne vakciniše veći broj građana", precizirao je Zeljković.