Alen seranic 1.jpg

Vakcina nije tu da vas spasi zaražavanja, već težih oblika virusa korona ukoliko se zarazite, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Republike Srpske.

"Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije u ovom trenutku jeste da se vakcinišu i osobe koje su preležale virus korona. Preporučuje se i da lica u akutnom stanju bolesti ne primaju vakcinu", naglasio je Šeranić.

Da bi se postigla neophodna masovna imunizacija, kaže Šeranić, međunarodne organizacije preporučuju da je u prvom turnusu potrebno vakcinisati minimalno 40 odsto stanovništva.

"Važno je znati da će se ovaj broj stanovnika vakcinisati u dugoročnijem periodu. Za to nam je potrebno minimalno četiri do šest mjeseci", poručio je Šeranić.

Šeranić je objasnio da je plan da se vakcinacije zdravstvenih radnika ili ljudi u staračkim domovima odvija baš u tim prostorima. Drugi dio su, kaže, lica preko 65 godina sa hroničnim oboljenjima koji će ići kroz vakcinalne centre.

"U planu je da otvorimo različite vakcinalne punktove", rekao je Šeranić.