he dabar.jpg

Cijena izgradnje hidroelektrane „Dabar“ koju će realizovati kineske kompanije, ponovo je povećana i sada će iznositi preko 600 miliona KM. Za svega nekoliko godina, ovaj projekat za čiju izgradnju je probijeno već nekoliko rokova, poskupio je za više od 300 miliona maraka u odnosu na prvobitni plan.

Sa 352 miliona maraka, koliko je prvobitno trebala da košta izgradnja HE „Dabar“, cifra je trenutno dostigla 661 milion KM. Rukovodstvo preduzeća zbog toga je pripremilo izmjenu Investicione odluke o izgradnji hidroelektrane.

Konkretne razloge zbog kojih je došlo do izmjene odluke sada ne otkrivaju, ali su ranije potvrdili da je došlo do promašaja u procjeni, i da će sredstva za eksproprijaciju biti veća od planiranih.

Glavnim projektom definisana je procijenjena vrijednost od 488 miliona KM. Nakon sprovedenog postupka javne nabavke putem takmičarskog dijaloga i dobijanjem konačne ponude odabranog ponuđača, kao i studije ekonomske isplativosti koja je sastavni dio konačne ponude, vrijednost investicije iznosi 661.070.540 KM. 

Prvi čovjek Elektroprivrede RS Luka Petrović povećanje cijene izgradnje pravda time da nije bilo dovoljno vlastitih sredstava za realizaciju projekta i izgradnju svih neophodnih postrojenja, pa se moralo ići u podizanje kredita.

luka-petrovic-1.jpg

Međutim, priznaje: - I to je moglo da ne bude 661 milion KM, ali kada se raspisao tender, onda se došlo do te cijene, koja kad se sabere sa postojećim ugovorima i sa svim dodatnim radovima iznosiće ovoliko.

Ovo nije prvi put da se mijenja cijena izgradnje. 2016. godine je sa 352 miliona maraka povećana na 382 miliona, da bi 2019. godine, ponovo povećana na 488 miliona maraka. I tada su kao razlog bili navedeni uslovi eksproprijacije.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović smatra da je priča o problemima sa zemljištem samo paravan.

Nebojsa vukanovic.jpg

- Naravno da te pare nisu uzidane u tunel i HE „Dabar“, već su uzidane u tzv. pobjede SNSD-a u Hercegovini, od 2012-2020. godine. Poznato je da je čitav hidroenergetski sistem najveći servis i bankomat vladajuće stranke i da oni iz njega izvlače koliko im je potrebno para. Pitanje je kada će se i da li će se uopšte završiti HE „Dabar“ i sigurno je da će njena cijena do kraja izgradnje ako bi se pustila biti preko milijardu maraka - kaže Nebojša Vukanović, poslanik u Klubu SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prvobitno je planirano da izgradnja HE „Dabar“ bude završena 2016. godine. Nadležni sada tvrde da će biti završena do 2024. godine. Posao bi trebalo da obavi preduzeće “China Energy Gezhouba Group“ i to po sistemu ključ u ruke. Sada se sa kineskim predstavnicima očekuje još jedno potpisivanje ugovora o izgradnji, saopšteno je iz Vlade Srpske, jer su se, kako kažu, stekli svi uslovi da se projekat završi. 

Tunel he dabar.jpg