Vakcinacija.jpg

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske priprema javnu nabavku koja bi trebalo da bude završena sljedeće sedmice za rusku vakcinu Sputnjik V u količini od 400.000 doza za 200.000 osoba.

Direktor Instituta Branislav Zeljković istakao je da će vakcinacija početi čim stignu prve doze.

- Proces javne nabavke za rusku vakcinu priveden kraju, a za očekivati je da će u Srpsku putem "Kovaks" mehanizma prvo stići "Fajzerova" vakcina.

Prema njegovim riječima, Institut sljedeće sedmice očekuje isporuku vakcina kompanije "Fajzer" koja bi trebalo da budu obezbijeđene preko mehanizma "Kovaks" i donacijom EU.

- Republika Srpska razgovara i sa drugim proizvođačima na koji način bi se mogle obezbijediti dodatne količine u narednom periodu. Paralelno je u toku nabavka potrošnog materijala i dodatnih kapaciteta hladnog lanca - istakao je Zeljković.

Zeljković je rekao da je Institut danas iskazao dodatne potrebe za 50.000 ruske i 80.000 doza kineske vakcine te da će krajem januara i početkom početkom februara početi edukacija zdravstvenih radnika.

Rekao je da je u prioritetnoj grupi za vakcinaciju oko 14.000 zdravstvenih radnika, među kojima su prioritet zaposleni na infektivnim odjeljenjima, kovid i ARI ambulantama. U prioritetnoj grupi je i populacija s hroničnim oboljenjima i starija populacija.

- To je otprilike u startu između 150.000 i 200.000 osoba - kazao je Zeljković.

Govoreći o procentu stanovništva koji bi trebalo da bude siguran Zeljković je rekao da to nije poznato, jer nije moguće procijeniti koji procenat je potreban da bi populacija bila zaštićena, ali da im je cilj da vakcinišu što više stanovništva.

Dodao je da će, kada budu moguće prijave za vakcinisanje u Srpskoj, će funkcionisati putem kol- centara i veb stranice.

Naglasio je da je plan vakcinacije širok dokument koji zahvata više segmenata te da će u narednom periodu biti predstavljeni neki od segmenata.

Ranije je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopštilo da će vakcinacija biti dobrovoljna. Građani će podnositi zahtjev za vakcinaciju, a nakon vakcinacije dobiće potvrdu. 

Prema planu vakcinacije koji je izradio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, prve vakcine primiće korisnici i zaposleni u domovima za smještaj starijih lica i zdravstveni radnici (prioritetno oni koji liječe pacijente oboljele od "kovida- 19" i zaposleni u mikrobiološkim laboratorijama za dijagnostiku virusa korona, a nakon toga osobe starije od 65 godina i osobe sa hroničnim oboljenjima.

U narednim fazama biće obuhvaćene i druge kategorije stanovništva koje su pod povećanim rizikom od infekcije virusom korona (prosvjetni radnici, vaspitači u predškolskim ustanovama, policija, civilna zaštita, vatrogasci, inspektori itd.)

Kada je riječ o distribuciji i čuvanju vakcina 9, iz Ministarstva su naveli da će se prvim isporukama, pa i onih koje se čuvaju na minus 80 stepeni Celzijusovih, raditi tako da se iskoristi postojeći sistem, odnosno centralno skladište u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, a distribucija će biti vršena preko regionalnih centara Instituta.

- S obzirom na to da vakcina koja se čuva na minus 80 stepeni Celzijusovih može da bude stabilna nakon odmrzavanja pet dana na temperaturi frižidera, biće dovoljni kapaciteti za njihovo čuvanje samo na nivou Instituta i regionalnih centara - naveli su iz Ministarstva.