ers-trebinje.jpg

Da su u sistemu ERS-a uvijek bile poprilično visoke plate, nerealni koeficijenti, a "stimulacije" prevršile svaku normalnu mjeru i to posebno za pojedince koji su dali "veliki doprinos radu sistema" - mnogo i ne čudi, ali da se izvan svakog zakonskog okvira dežurstvo od kuće uvećava za čak 20 odsto izazvalo je brojne negativne komentare.

Posebna zanimljivost u sistemu ERS-a su "naduvani" koeficijenti koje pojedinci dobijaju kao od šale, pa zato i ne čudi što pojedini direktori direkcija imaju koeficijent veći od 17, što u prevodu znači da je njihova plata oko 2.400 KM, a na nju treba dodati topli obrok od 130 KM, stimulaciju koja je rijetko ispod 150 KM te naknadu za minuli rad.

Tako ispada da je ukupno primanje za ovog direktora direkcije koje svakog 15. u mjesecu legne na njegov račun oko 2.700 KM.

Izvršni direktor za organizaciono-pravne poslove Borislav Grubač priznao je danas novinarima da u sistemu ERS-a poprilično brinu o radničkim pravima, pa tako, vjerovali ili ne, za dan poslodavca predviđena je isplata od čak 70 odsto prosječne plate iz prethodne godine, a predviđene su i "novčane nagrade" za izuzetan doprinos.

"Rad na dan praznika uvećava se za 50 odsto, koliko se uvećava i noćni rad. Za rođenje djeteta isplaćuje se jedna prosječna plata, dok se godišnji odmor uvećava po čak 10 osnova, dok je kod većine ostalih poslodavaca po dva-tri osnova", rekao je Grubač.

I dok se većina poslodavaca u privatnom sektoru u pandemiji korone bori da redovno isplati plate radnicima, u sistemu ERS-a očigledno ne znaju šta će od novca pa dijele i šakom i kapom, posebno koeficijente.