Izbori.jpg

Centralna izborna komisija BiH donijela je danas odluke o poništavanju izbora na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu za nivo načelnika i Skupštine opštine Srebrenica, te poništavanje izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj.

Također, usvojena je i odluka o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Opštine Travnik zbog smrti kandidata Mirsada Pece, kojem je potvrđen mandat načelnika. Kandidat SDA, podsjećamo, preminuo je na dan izbora. U Travniku će biti raspisani prijevremeni izbori za načelnika, a u Srebrenici i Doboju ponovni.

CIK je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak 19. novembra, te su u Srebrenici utvrđene brojne izborne malverzacije, od falsifikovanja potpisa na biračkim spiskovima.

Ponovni izbori ( Srebrenica i Doboj) provode se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima i provode se na dan koji odredi Centralna izborna komisija BiH, a najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke Centralne izborne komisije BiH o poništenju izbora.

Prijevremeni izbori (Travnik) bit će održani u roku od 90 dana od dana raspuštanja izabranog organa, odnosno prestanka mandata u skladu sa ustavom i zakonom. Od dana raspisivanja prijevremenih izbora do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 30 niti više od 90 dana.

Članica CIK-a Vanja Bjelica-Prutina je kazala da je obrazloženje odluke o Srebrenici moglo biti sažetije, te da ne bi govorila detaljnije tačno utvrđene činjenice.

“Smatram da je prijedlog odluke za Srebrenicu trebao biti donesen dosta ranije, te da nije trebao biti na dnevnom redu kada i Doboj. Podržat ću prijedlog ove odluke, iako sam kao član CIK-a iz reda srpskog naroda bila izložena najžešćim pritiscima, koji su bili na granici krivičnog djela, jer sam podržala zaključak da se pokrene postupak i ispitivanje nepravilnosti za ove dvije izborne jedinice, Srebrenica i Doboj. Dok sjedim ovdje radit ću u okviru zakona i neću pružati alibi nikome ako je kršio Izborni zakon BiH”, kazala je Bjelica-Prutina.

Irena Hadžiabdić je istakla da će podržati odluke i za Srebrenicu i za Doboj.

“Izborni dan u Srebrenici je protekao vrlo mirno, a informacije o nepravilnostima su počele stizati dan poslije. Iz prigovora su se mogle vidjeti velike sumnje u nevažeće identifikacione dokumente i manipulacije sa biračkim spiskovima”, kazala je Hadžiabdić.

I Suad Arnautović je podržao odluke za Srebrenicu, Doboj i Travnik. No, imao je zahtjev kada je riječ o Srebrenici, a to je da ili se ponovo poštom pošalje glasački materijali u dijasporu ili da se prebroje svi glasački listići koji su stigli poštom a koji se nalaze u skladištu CIK-a.

Bjelica-Prutina je replicirala kazavši kako ona ovaj Arnautovićev prijedlog neće podržati. Istog mišljenja je i predsjednik CIK-a Željko Bakalar. Arnautović je dodatno pojasnio da je on zatražio da njegov zahtjev bude razmatran nakon pravosnažnosti odluke, a ne danas, što je na kraju prihvaćeno.

Vlado Rogić bio je jedini član CIK-a koji je glasao protiv prijedloga odluka za Srebrenicu, Doboj i Travnik. Kazao je da je protiv, jer se nije htjelo postupiti po službenoj dužnosti i za izbore u Mostaru, kazavši "kako je najmanje jedan mandat rezultat kaznenog djela", potencirajući po ko zna koji put mostarsku izbornu jedinicu Jug.