Baka milica gacko.jpg

Milica Mika Andrijašević iz sela Stepen kod Gacka prije nekoliko dana napunila je 92. godine, a u znak pažnje prema svojim komšijama skoro svim kućama u selu gdje živi poklonila je po nekoliko čarapa koje je sama isplela.

Baka Mika Andrijašević sem komšija čarape je poklonila i članovima svoje porodice i to kaže u znak zahvalnosti jer je svi oni paze.

- Svakome ko mi je valjao isplela sam mu čarape. Ne znam koliko sam ih oplela, a ja za jedan dan i noć završim čarapu. Sjedim tu, najčešće sa svojim bratićem Draganom, gledam serije i pletem. Ne znam koliko sam ih do sada isplela, ali ima ih i kod moje rodbine u Beogradu i Novom Sadu - rekla je baka Mika.

Ovu staricu vedrog osmikeha život nije mazio. Dobro se sjeća Drugog svjetskog rata, rano je ostala udovica, a i sama je bila teško bolesna prije oko 40 godina kada su je doktori otpisali.

- Imam slabe bubrege i veliki pritisak i to me muči. Dok mi je muž bio živ 34 dana sam ležala u bolnici u Mostaru. Tada su mi rekli da sam gotova, da više ne smijem nogom na hladnu zemlju stati i sjesti na kamen. Međutim, sve sam to radila jer mi je takav život bio, pogotovo kada smo gradili kuću. Eto, ni doktori nisu uvijek u pravu - dodala je Milica.

Baka Mika živi od svog rada i sa 92 godine. Kako ističe, porodica je pomaže, a upravo zbog toga srećna je i kaže da živi lijepo. Zimi najviše plete i sprema se za proljeće kada slikede radovi u domaćinstvu.

- Fino ja "preturam". Baštu sam uvikek sadila, istjeram sama đubre sa kolicima, iskopam, posadim i imam dovoljno. Tu je moja porodica, tu su i komšije i svi me gledaju kao svoju majku. Tako je od 1956. godine kada sam došla na Stepen i zato sam im svima zahvalna - ističe ova divna starica.