Mtel.jpg

Mtel je nudio povoljan paket – laptop sa još nekoliko uređaja po akcijskoj cijeni i mogućnošću plaćanja na 24 rate. Kad je sve presabrao, jedan Banjalučanin  odlučio je prošle jeseni da potpiše narudžbenicu, ne sluteći da će se prodavac uskoro “predomisliti” i da će cijena onoga što je naručio biti uvećana za 40 odsto.

Uslijedile su žalbe i reklamacije od kojih nije bilo vajde, dok sve nije presjekla Republička uprava za inspekcijske poslove odlučivši u korist potrošača.

Do tog srećnog kraja ipak nije bilo lako doći, kaže ovaj potrošač koji je želio da ostane anoniman, ali je svoju priču argumentovao dokumentacijom koju nam je poslao. Kaže da nije ni slutio da može biti prevaren.

“Ugledao sam akciju koja se odnosila na više uređaja i potvrdio narudžbu koju mi je operater prihvatio, po cijeni od 82,87 KM na 24 mjeseca. Uskoro je uslijedio poziv u kojem mi je rečeno da jednog od uređaja trenutno nema na stanju, kao i da ostale proizvode koje sam naručio ne mogu dobiti po već utvrđenoj cijeni, već da je ona uvećana za 40 odsto. To je značilo da bi moja mjesečna rata bila veća za skoro 40 maraka, što nisam želio da prihvatim. Ipak, nedugo zatim, stigao mi je mejl o promjeni narudžbe sa uvećanom cijenom”, priča ovaj Banjalučanin.

Smatrajući da je izmanipulisan, javio se Udruženju za zaštitu potrošača i dobio savjet da se pismeno obrati trgovcu upisom u knjigu reklamacija. Saga tu tek počinje, jer su se pojedini trgovci dosjetili da kupcima koji imaju primjedbu najprije ponude knjigu žalbi koja nema pravno dejstvo, jer je ne prepoznaje ni Zakon o zaštiti potrošača Republike Srpske.

„Tek tada sam saznao da upis u knjigu žalbi ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo, pa mi je naknadno omogućen i upis u knjigu reklamacija. Nažalost, moj prigovor nije uvažen, pa sam se obratio inspekciji koja je sve riješila u moju korist“, priča nezadovoljni potrošač.

Šta se, zapravo, nudi nezadovoljnim potrošačima, iz Mtela nismo uspjeli da saznamo, jer na naša konkretna pitanja nisu odgovorili ni nakon nekoliko dana. Tako nisu pojasnili ni na osnovu čega je već utvrđena cijena u konkretnoj narudžbenici promijenjena i da li su time prekršili Zakon o zaštiti o zaštiti potrošača Republike Srpske.

Ipak, Zakon je sasvim jasan – trgovac je dužan da se pridržava prodajne cijene, što znači da nije dozvoljeno korigovati cijene koje idu na štetu potrošača. To se smatra  nepoštenom i obmanjujućom poslovnom praksom koja je takođe zabranjena pomenutim zakonom, kažu u Udruženju za zaštitu potrošača „Reakcija“.

„Obmana potrošača i zloupotreba naših prava je vidljiva na svakom ćošku. Potrošač kao krajnji korisnik proizvoda ili usluge zaista ne treba da vodi brigu o nivelacijama cijena i akcijama proizvoda. Mi samo želimo da kupimo proizvod po onoj cijeni koja stoji na rafi, jer smo ga iz tog razloga stavili u korpu“, kaže Dušan Srdić, predsjednik udruženja „Reakcija“.

Napominje da je u ovom slučaju inspekcija odradila odličan posao i brzo reagovala, ali da potrošači moraju biti zaštićeni i uvaženi i prije nego što stignu do inspektora.