maslesa pomen 2.jpg

Sveštenik Nikola Janković služio je danas pomen najmlađem poginulom borcu Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske Aleksandru Masleši.

Pomenu, koji je služen kod spomenika posvećenog Masleši u naselju Bregovi povodom 26 godina od njegove smrti, prisustvovali su brojni Trebinjci, među kojima i Maslešini saborci iz Bobanske čete.

Otac Janković je rekao da je kod Masleše kucalo Hristovo srce i da iz tog razloga on treba da bude primjer mladim ljudim da nikada ne zaborave njegovu žrtvu za Republiku Srpsku.

Njegov saborac iz Bobanske čete Dragan Ristić Beli kazao je da je Aleksandar školsku klupu i olovku zamijenio krvavim rovovima i puškom.

"Bio je najmlađi borac i poginuo je braneći otadžbinu. Bobanska četa imala je veoma teške ratne borbe, posebno na području Bobana gdje je bila linija razgraničenja dvije vojske", naveo je Ristić.

maslesa pomen 1.jpg

Na Maslešin spomenik cvijeće su danas položili članovi njegove porodice, predstavnici Grada, Gradske boračke organizacije, Socijalističke partije, te drugi pojedinci.

Aleksandar Masleša ranjen je 27. septembra 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica. Od iste granate poginuli su komandant Bobanske čete vojvoda Nedeljko Vidaković, te njegovi saborci Ljubiša Popović i Dragan Slijepčević, dok je Masleša teško ranjen.

Od posljedica ranjavanja preminuo je na današnji dan 1995. godine na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu.

U njegovu čast, Stadion malih sportova u Bregovima nosi njegovo ime, koji se nalazi neposredno uz spomenik, a nacrtan je grafit sa njegovim likom i amblenom Vojske Republike Srpske uz stadion u Policama.