kucne biljke.jpg

Kako bi vaše biljke ostale u dobrom stanju i kada nisu napolju, u okruženju koje im najviše prija, morate se potruditi da im unutar doma pružite sve ono što dobijaju napolju.

Određene biljke su veoma osjetljive i zbog toga ima je potrebna posebna njega tokom zime.

Zbog toga smo odlučili da sa vama podijelimo sve savjete koje treba da znate kako bi vaše biljke bile u odličnom stanju tokom zime. 

Smjestite ih na mjesto gdje ima dosta svjetla

Sve biljke vole svjetlost, ona im omogućava da rastu i razvijaju svoje listove, ali i da prave kiseonik.

Zbog toga je poželjno da ih smjestite na mjesto u domu koje je najbolje osvjetljeno, ali pazite da ne budu na direktnom udaru sunčevih zraka, jer to većina kućnih biljaka ne voli, odnosno to im ne pogoduje.

Takođe, kućne biljke su veoma osjetljive na mraz i hladnoću, stoga ih nemojte držati u hladnom hodniku, već na mjestu koje je toplo.

Idealno mesto jeste dnevna soba ili kuhinja. Još jedna napomena odnosi se na to da biljke tokom zime ne držite pored radijatora ili peći jer će od prevelike toplote uvenuti.

Dakle, neka svetlost i temperatura budu umjereni i vaše cvijeće će tada idealno napredovati. 

Pravilno održavanje tokom zime

Redovno zalivanje - Vjerujemo da ne moramo da vam napominjemo da redovno zalivate svoje biljke, jer to sigurno već radite, ali podijelićemo sa vama nekoliko zanimljivih informacija o zalivanju biljaka.

Naime, stručnjaci savjetuju da prečesto zalivanje biljaka nije dobro i da ga ono nekada iscrpljuje. Stoga oni preporučuju zalivanje biljaka na svaka četiri dana.

Potrebno je provjeriti da li je zemlja suva u potpunosti, ne samo na površini i ukoliko jeste, tek tada zalivati cvijeće. Nakon zalivanja potrebno je sačekati 30 minuta i tada iz tanjirića prosuti višak vode koji se izlio. 

Uklanjajte uvele dijelove - Kako bi biljka rasla i bila zdrava, neophodno je da uklanjate njene uvele listove. Radite to redovno i nemojte misliti da biljku na taj način oštećujete, baš naprotiv, pomažete joj da se razvija. 

Održavajte listove - Ukoliko imate biljke koje su veoma velike, odnosno njihovi listovi su krupni i razgranati, sigurno ste primijetili da na njih pada prašina.

Prašinu redovno čistite sa listova nježnim pokretima tako što ćete pokvasiti krpicu i ukloniti prašinu. Nakon što to uradite, listove biljke možete poprskati vodom. 

Ne zaboravljajte da presađujete cvijeće -  Presađivanje cvijeća iz manje u veću saksiju radi se na svakih nekoliko mjeseci i takođe je neophodan korak kako bi vaša biljka rasla.

Prilikom presađivanja obratite pažnju i na zemlju koju stavljate u saksije, jer ne pogoduje svim biljkama ista vrsta zemlje. 

Prehrana za cvijeće

Sigurno znate da se kvasac može upotrebljavati na različite načine, ne samo u kuhinji, nego i van nje.

Pomoću njega možete napraviti i prihranu za vaše kućne biljke i na taj način im pružiti vitamine koji su im potrebni za razvijanje.

Potrebno je da 30g kvasca stavite u 4 litra mlake vode i tome dodate još 4 kašike šećera.

Potom promiješajte sve sastojke dobro i ostavite da prihrana odstoji 2 sata. Nakon toga možete zaliti vaše biljke ovom tečnošću. 

Napomena - Nikada nemojte ovu prihranu ostavljati da stoji nekoliko dana i potom ponovo njome zalivati cveće jer može doći do stvaranja neželjenih organizama koji mogu naštetiti cveću.