sportklub-1.jpg

Udruženje građana za zaštitu potrošača "Oaza" ukazao je na grubo kršenje potrošačkih prava od strane operatera koji pružaju usluge kablovske televizije, koji su jednostranom izmjenom ugovornih uslova grubo prekršili Zakon o zaštiti potrošača ukidajući pojedine sportske kanale.

U "Oazi navode" da su potrošači širom Republike Srpske posljednjih dana prošle i prvih dana Nove godine neprijatno iznenađeni sa „gašenjem/ukidanjem“ određenog broja sportskih TV kanala, a da operateri - m:tel i Telemach potrošačima nisu dali mogućnost na nadoknadu ili umanjenje ugovorene usluge, a za šta su zakonski bili obavezni.

"Iz tekstova objavljenih od strane kompanije Telemach koja je na svom zvaničnom sajtu obavijestila potrošače da od 1.1.2021. godine, njihovi korisnici neće imati mogućnost gledanja Arena Sport TV kanala, dok se kompanija M:tel očitovala 2.1.2021. godine na svom zvaničnom sajtu, sa infomacijom kako im nije produžen ugovor o distribuciji TV kanala, te da im je Sport Klub dostavio nepovoljnu ponudu te iz tog razloga, građani/potrošači neće biti u mogućnosti da gledaju kanale Sport Kluba na IPTV-u M:tela", navodi "Oaza".

Ovakva poslovna praksa svakako nije primjerena kompanijama poput M:tela i Telemacha, čija reputacija se mjeri ogromnim brojem potrošača/korisnika koji svoje usluge plaćaju na mjesečnom nivou u iznosima koji se porede sa mjesečnim iznosima troškova električne energije.

"Veoma veliki broj potrošača upravo je zaključio ugovore sa kompanijom Mtel i Telemach iz razloga gledanja pomenutih sportskih TV kanala. U ovom slučaju smatramo da su potrošači veoma kasno obaviješteni i da im u zvaničnim saopštenjima i jedne i druge kompanije nije ponuđena nikakva mogućnost u oblasti zaštite potrošačkih prava. S obzirom da je došlo do „primjene izmijenjenih uslova usluge“, a koji se smatraju nepovoljnim za potrošače, smatramo da potrošači imaju pravo raskinuti pretplatnički ugovor bez naknade za prijevremeni raskid. Takođe, savjetujemo onim potrošačima koji ne žele raskinuti pretplatnički ugovor, da se pismeno obrate pružaocu usluge sa zahtjevom za umanjenje pretplate, jer još jednom napominjemo da je došlo je do „primjene izmjene uslova usluge“ od strane telekom operatera", savjetuju iz Oaze.

Udruženje ovom prilikom poziva Instituciju Ombudsmana za zaštitu potrošača, Regulatornu agenciju za komunikacije BiH i Konkurencijsko vijeće BiH da hitno reguju na grubo kršenje propisa te da u okviru svojih nadležnosti zaštite građane BiH i Republike Srpske od monopolskog ponašanja gore navedenih kompanija.