trebinje-grad.jpg

Dubrovčani su u Trebinju samo tokom posljednje tri godine postali vlasnici najmanje stotinu nekretnina, a u posljednje vrijeme kupuju i grobna mjesta, piše "Dubrovački vjesnik" u svom novom štampanom izdanju.

Prema pisanju ovog lista, cijena metra kvadratnog u Trebinju može se porediti sa cijenom u centru Sarajeva, dok im cijene u Banjaluci i Istočnom Sarajevu teško mogu parirati.

"Prodaja je zbog korona krize nešto posustala tokom 2020. godine, ali se pravi prodajni bum dogodio 2019. godine. To je bila rekordna turistička sezona u Dubrovniku te su višak novca neki Dubrovčani odlučili uložiti u kupovinu stana na području Trebinja. Kupovali su sve za što se ukazala dobra prilika, najviše stanove u širem središtu grada", piše Dubrovački vjesnik.

Stanovi iz tzv. starije gradnje koštaju od 800 do 1.300 KM po m2, a uz ulaganje od 450 do 500 KM po m2, oni postaju luksuzni objekti kakave uopšte nije problem iznajmiti.

Firme koje se bave adaptacijom stanova su poprilično povoljne, tako je cijena keramičara 15 KM po m2, a cijena m2 fasade sa materijalom od 40 do 43 KM po kvadratu. Povoljne su i cijene PVC stolarije.

"Tako da stanovi brzo postaju kao novi. Najčešći je dogovor: vaš materijal, naša dnevnica 100 KM! Konačna je cijena obnovljenog stana prosječno 1.400 do 1.700 KM, što nije više od 850 evra po kvadratu. Dubrovčani često kažu kako za jedan stan u Gradu mogu kupiti tri ili čak četiri u Trebinju", piše ovaj list.

Mnogi ipak kupuju potpuno nove stanove, a najčešće uz kružni tok na južnom ulazu iz smjera Dubrovnika, gdje je cijena metra kvadratnog oko 2.000 KM. Posebno se traže stanovi u naselju uz bivšu kasarnu i prostor nekadašnje fabrike za proizvodnju stolarije “Šipad-Luč”.

Cijena stanova u novogradnji je od 1.800 do 2.700 KM, napominje novinar "Dubrovačkog vjesnika".

prodaja novih stanova trebinje 20201.JPG

Međutim, problem je što su novi stanovi nedostupni mladim ljudima, a novi vlasnici ih iznajmljuju turistima i ne nude u dugoročni zakup podstanarima koji bolji standard traže na radu u EU.

"Mnogi biraju i Dubrovnik. Kažu, i on je EU, a tvrde da je i povoljnije jer im hrvatske gazde većinom daju hranu i smještaj te svu zaradu troše u Republici Srpskoj-BiH. Cilj mnogih je kupiti stan ili pokrenuti posao. Njihov je odlazak uticao je na veću potražnju radne snage i posljedični rast plata na jugoistoku BiH, ali i još veću nedostupnost stanova za mlade bračne parove", navodi se u tekstu. 

Prvo rješenje je da mladi izaberu banku koja će uz povoljnu kamatu od do tri odsto i rok otplate do 25 godina odobriti kredite do 150.000 KM.

"Druga opcija je da Grad gradi namjensku zgradu za mlade, gdje je kvadrat samo 1.250 KM. U širem centru grada se planira i gradnja luksuznih stanova za ljekare", navodi list.

"Dubrovački vjesnik" piše da je uprkos koroni Trebinje ovog ljeta kao nikada bilo puno turista. Zbog situacije u Crnoj Gori, gdje nisu mogli ući bez skupog PCR-testa, čim su se nakon "lokdauna" otvorile BiH-granice, u Trebinje su na kupanje u Akva park Grada sunca, gradsko kupalište Bregovi ili izletiše Jazina, dolazili brojni gosti iz Srbije.

grad sunca rodoljub draskovic sezina 20202.jpg

"Ostajali bi i 14 do 15 dana, a profitirale su turističke agencije koje nisu bile nikad brojnije: iz Trebinja su autobusima odlazili na jednodnevne izlete u Mostar, Počitelj, Mogorjelo, Radimlju, vodopad Kravice ili Međugorje. Dio ih je ličnim vozilima išao u Dubrovnik ili Srebreno i Kupare. Sve je bilo pristojno popunjeno, a sredinom avgusta, kad je slava grada posvećena preobraženju Gospodnjem, u Trebinju i okolici nije bilo slobodnog ležaja. Ljetne cijene iznajmljivanja bile su visokih 50 do 60 evra dnevno, a bili su popunjeni svi apartmani u vlasništvu Dubrovčana", piše ovaj list.

KUPUJU I GROBNICE

Osim kuća i stanova, Dubrovčani sve više kupuju i grobna mjesta. Na novom groblju Banjevci svoje grobno mjesto već je kupilo 15-ak penzionera iz Hrvatske.

"Kupuju građani svih nacionalnosti, a pravi razlog i tu je cijena. Dok u Dubrovniku košta i do 30.000 evra, u Trebinju cijena grobnice zajedno sa spomenikom ne prelazi 4.000 evra", piše "Dubrovački vjesnik".