petarde.jpg

Postoje indicije da će i u Republici Srpskoj biti pokrenuta zvanična inicijativa za zabranu upotrebe petardi ili za veće kazne, te za izmjenu zakona, kako bi se zaštitila bezbjednost prije svega djece, ali i životinja.

Upotreba petardi je, na primjer, odnedavno zabranjena u komšiluku.

Podsjećamo, saborski zastupnici u Hrvatskoj krajem prošle godine jednoglasno su podržali zabranu petardi i rednika kategorije F2 i F3, te usvojili Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

Među onima koji intenzivno razmišljaju o pokretanju inicijative u vezi s petardama je i Ujedinjena Srpska.

"Danas imam razgovor s našim pravnim timom da vidimo šta su našli o pravnoj regulativi, te da li ta inicijativa može ići na gradskom nivou ili će ići na republičkom nivou, pošto je Zakon o kontroli upotrebe pirotehničkih sredstava na republičkom nivou. Mi gledamo da li da naša inicijativa ide prema Narodnoj skupštini ili da ide prema gradu", rekao je juče za "Nezavisne" Neven Stanić iz Ujedinjene Srpske.

Iz Ujedinjene Srpske kažu da će se zalagati prije svega za veće kazne kako bi se regulisala prodaja petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

"Petarde u suštini najviše koriste maloljetne osobe koje najviše i stradaju od njih. U tom pogledu treba napraviti najveće kazne, a da li ćemo ići prema totalnoj zabrani, još ne znam pecizno", rekao je Stanić.

Prema aktuelnom zakonu, ko upotrijebi pirotehnička sredstva na mjestima i na način kojim izaziva uznemirenost građana biće kažnjen novčano od 300 KM do 900 KM.

Predsjednik Udruženja za zaštitu životinja "Kerber" Goran Milojević ističe da do sada nisu upućivali inicijativu, ali da bi podržali svaku inicijativu o zabrani upotrebe petardi, jer pirotehnika loše utiče na kućne ljubimce.

"Zvaničan podatak je da na svjetskom nivou tokom godine umre preko 5.000 pasa od srčanog udara izazvanog strahom od petardi. Dosta pasa pobjegne izbezumljeno od vlasnika, te podleti pod auto, a kod nas se najčešće dese mehaničke povrede ili se od straha nikada ne vrate kući", kažu u Udruženju.

Osim na životinje, psiholog dr Sonja Stančić ističe da upotreba petardi utiče na djecu i osobe s poteškoćama, ali i na starije ljude, srčane bolesnike, dojilje i trudnice.

"Petarde, pirotehnička sredstva, oružje i sve ostalo izaziva jake praskave zvukove koji su iznenadni i iznad normalnog slušnog iskustva, te su uznemirujući i izazivaju stanje strepnje, straha, anksioznosti koje se manifestuje drhtavicom, plačom, grcanjem tijela, skrivanjem, bijegom u neki zaštićeni dio prostorije i slično. Ovi zvukovi nikome ne prijaju osim vjerovatno onima koji ih proizvode zato što nisu prirodni i vrlo su prijeteći. Kod osjetljivih skupina kod kojih je organizam fiziološki, ali i emocionalno napregnut, ovakvi zvukovi dovode do disbalansa koji je trenutačan i može da izazove ozbiljne posljedice po fiziološko, ali i emocionalno funkcionisanje osobe do te mjere da se generalizuje i napravi trajnu štetu tokom života", ističe Stančićeva za "Nezavisne".

Uvoz pirotehnike

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, tokom 2019. godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno je pirotehničkih proizvoda u vrijednosti od oko 2.688.000 KM, a u 2020. godini vrijednost uvezene robe je nešto manja, te iznosi oko 2.029.000 KM.