putarina herceg novi.jpg

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić i predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić nedavno su razgovarali o ukidanju famozne putarine na dijelu magistralnog puta Trebinje-Herceg Novi, potvrđeno je na sajtu hercegnovske opštine.

Katić je kazao da se Krivokapić složio sa čelnicima opštine da je pitanje putarine na dijelu puta od Meljina do Sitnice prepoznato kao dugogodišnji problem, za koji prethodna vlast predvođena DPS-om nije imala sluha.

"Ne može biti na ponos gradu i državi plaćanje putarine za dio magistralnog puta. Opština Herceg Novi će tim povodom obnoviti dopis koji je već upućivan prethodnoj Vladi koja nije imala sluha za rješavanje tog pitanja. Prijedlog Opštine je da se u budžetu za 2021. godinu opredijeli oko četiri miliona evra za otplaćivanje koncesije", naveo je Katić.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić kazao je da je i ovaj problem jedan od onih koji zadiru u potrebe života građana i investitora.

"Interes nam je da podignemo kvalitet života, jer naša zemlja teži da u ekonomskom dijelu preporodi dosadašnji pristup", istakao je Krivokapić.

On je naveo da Vlada na čijem je čelu želi da riješava probleme, da rezultat bude mjera njenog djelovanja, a da zadovoljstvo građana bude primarno.

Put, koji je otvoren sredinom 2008. godine i koji je izgradila firma "Univerzal monte", čini veliki broj krivina, zbog kojih je njegovim većim dijelom ograničenje brzine 40 kilometara na čas.

Koliko je put tehnički dobro urađen možda najbolje govori činjenica da ima nevjerovatan broj saobraćajnih znakova upozorenja da slijedi oštra krivina, pa dupla krivina, pa crna ili crvena tačka...

Vlasnik firme "Univerzal monte", koja posluje u okviru firme "Univerzal holdinga", je Vuk Hamović, koja je put  izgradila po BOT sistemu – izgradi, koristi i vrati.

Po ugovoru je za izgradnju dionice od nepunih 13 kilometara, bila predviđena cijena od 18,5 miliona evra, odnosno oko 36 miliona KM. Od ukupnog iznosa investicije oko 9,8 miliona evra je otišlo za građevinske radove, a ostalo za izradu naplatne rampe, izmještanje instalacija komunalne infrastrukture i izgradnju pratećih sadržaja.

"Univerzal monte" je pravo naplate putarine dobio do 2028. godine.

Cijena putarine za automobile je tri evra, a ukoliko se plaćanje obavlja putem uređaja za elektronsku naplatu putarine, cijena je 1,5 evro.