nalaganje badnjaka trebinje 20214.jpg

Na Trgu slobode naloženi su badnjaci, a ni jaka kiša nije spriječila Trebinjce da prisustvuju ovom tradicionalnom događaju koji najavljuje najradosniji hrišćanski praznik Božić.

Okupljenim građanima Badnje veče i sutrašnji Božić čestitali su gradonačelnik Mirko Ćurić i starješina Sabornog hrama otac Mladen Žulović.

Gradonačelnik Ćurić rekao je da nas je okupila svjetlost badnjaka koja najavljuje veliku radost i poruku da u ovozemaljskom životu imamo nadu za spasenje jer se rodio Spasitelj.

"Vjera koju imamo daje nam snagu da izdržimo i u ovim danima iskušenja, kada se privikavamo na nove okolnosti, koje od nas traže da budemo odgovorni ne samo prema sebi, već, prije svega, prema svojim bližnjim. Da budemo pravi hrišćani, baš onakvi kako je to i sam Isus Hristos propovijedao. Koji je smisao našeg bitasenja ako ne brinemo o drugima, ako nemamo ljubav, nadu i vjeru - te tri uzvišene riječi koje nas svaki put ispočetka podsjećaju na našu obavezu da budemo, prije svega i uvijek – ljudi", kazao je Ćurić.

nalaganje badnjaka trebinje 20211.jpg

On je kazao da je sve nas vrijeme pandemije, koliko god ono bilo teško, podsjetilo i na jednu važnu stvar - da se pomalo otuđeni od vjere i porodice vratimo na staze naših predaka, kojima je Hristos uvijek bio u srcu ma kakva teška vremena da su bila.

"Proslava Božića i običaji za ovaj veliki praznik dio su i našeg kulturnog identiteta, jer gdje drugo badnjak tako obasjava nebo kao kod nas pravoslavnih. I kroz istoriju je Božić bio prekretnica mnogih važnih događaja, a njegova proslava i u tmurna vremena kada je zbranjivan – bila je neizostavni dio našeg naroda, isto onako kao i krsna slava, pogača i svijeća", naveo je Ćurić.

nalaganje badnjaka trebinje 20213.jpg

Ćurić je poželio sugrađanima da im Božić u domove unese radost i ljubav, spremnost da pomognujedni drugima, ali i da im podari slogu "koja nam je i više nego neophodna zarad opstanka i spasenja".

Starješina Sabornog hrama Mladen Žulović rekao je Božić dan kada je Bog postao čovjek.

"To je i dan kada treba da hodimo sa njim i da zajedno stignemo do spoznanja da je on naš Bog, naš spasitelj. Hristovim dolaskom počinje naše spasenje, a njegovim vaskrsenjem se nastavlja naše spasenje, a vaznesenjem na nebo se u potpunosti uspostavlja naše krajnje spasenje. Neka Gospod sve nas ogrije ovom vatrom, neka ogrije srca naša i da mi rasplamtimo tu ljubav, da zaista volimo jedni druge, jer useliće među nas mir", naveo je Žulović.

On je pozdravio sve medicinske radnike u bolnicama, koji se u vrijeme pandemije virusa korona bore na prvoj liniji i brinu se za sve one koji su bili bolesni.

nalaganje badnjaka trebinje 20215.jpg

nalaganje badnjaka trebinje 20212.jpg