skupstina tb 222 (1).jpg

Odbornici trebinjske Skupštine usvojili su danas nacrt budžeta grada za 2021. godinu u visini od 29.384.000 KM, što je za 8,38 odsto manje u odnosu na budžet za 2020.

Poreski i neporeski prihodi čine 24.127.538 KM, transferi 837.562 KM, primici za nefinansijsku imovinu  3.751.200 KM i ostali primici 663.700 KM.

Kod poreskih prihoda, koji su planirani za oko 1.150.000 KM manje od budžeta za 2020. godinu, smanjenje je vidljivo kod PDV-a i to za oko 1.150.000 KM

Za tekuće rashode predviđeno je 21.563.800 KM, izdatke za nefinansijsku imovinu 5.168.500 te za otplatu dugova 1.744.000 KM.

Što se tiče rashoda, vidljivo je povećanje rashoda za lična primanja u visini od oko 550.000 KM u odnosu na budžet za 2020. godinu koji su sada 9.034.000 KM, dok su, s druge strane, u istom iznosu smanjene subvencije, pa će sada iznositi 715.000 KM.

Za kapitalne investicije predviđeno 5.200.000 KM.

TOK RASPRAVE ODBORNIKA

Odbornik Liste za pravdu i red Đorđe Vučinić naveo je da je planirani nacrt budžeta uvod u deficit za 2021. godinu, pitajući se zbog čega su povećani rashodi za lična primanja.

On je istakao da je boračka populacija zapostavljena, a da Agrarni fond treba ugasiti jer najmanje služi za podršku poljoprivredi. Kritikovao je i rashode gradskih javnih ustanova.

Za kapitalne investicije rekao je da su potpuni promašaj, predlažući da se naknade od potopljenog zemljišta povećaju za 100 odsto, odnosno za 2,8 miliona KM.

On je rekao da su povećanje rashoda u nacrtu budžetu rezultat predizborne kampanje i stranačkog zapošljavanja.

Odbornik SNSD-a Luka Petrović rekao je da svaki namet elektroenergetskom sektoru znači i povećanje cijene električne energije, navodeći da se opozicija sa prijedlog da se povećaju naknade za potpoljeno zemljište zalaže za veće cijene struje.

On je predložio da se 50.000 KM namijenjen za naknade odbornika usmjeri prema zdravstvenim radnicima, ali i da radnici Gradske uprave i ustanova dobiju naknadu za rizik u vremenu pandemije, jer su mnogi od njih svakodnevno bili na prvim linijama borbe protiv pandemije.

Prema njegovim riječima, važan je i stav opozicije da li je za nastavak programa prema boračkim kategorijama, jer to podrazumijeva prodaju određenih parcela gradskog zemljišta.

"Opoziciji dajte tenderski dokument i neka dovedu izvođača radova koji će uraditi reflektore na stadionu u Policama za 250.000 KM. Da vidimo koće to uraditi, a oni tvrde da toliko košta. Evo im prilike pa neka je iskoriste", naveo je Petrović.

Odbornik Liste za pravdu i red Dajana Milišić navela je da u budžetu treba obezbijediti sredstva za podršku malom i srednjem preduzetništvu, te obezbijediti dodatne olakšice za preduzetnike.

Predložila je osnivanje Fonda za razvoj sela, te razvoj infrastrukture do svakog sela - asfalta, pitke ili tehničke vode.

Ona je navela da grad ide u bankrot.

Odbornik SP-a Rajko Ćapin kazao je da se ekonomske posljedice pandemije osjete na svakom koraku, a da ih posebno osjete djeca i stari, zbog čega sve te objekte treba dovesti u pristojno stanje, zbog čega neohodno njihovo redovno održavanje.

Odbornik SNSD-a Milutin Mastilović rekao je da Agrarni fond veoma dobro funkcioniše i da su poljoprivrednici veoma zadovoljni, a osim toga rade i dobru promociju grada.

"Najlakše je nešto ugasiti i poslati ljude kući. Međutim, jedan odbornik Liste za pravdu i red kaže da Agrarni fond treba ukinuti, a njegova partijska koleginica da ne treba. Dobro bi bilo da se prvo dogovore", naveo je Mastilović.

Odbornik SNSD Miodrag Batinić kazao je da je nacrt budžeta ima socijalne, razvojne i sanacione karakteristike.

On je pozdravio planiranje sredstava za rekonstrukciju objekta vrtića u Policama, koja je više nego potrebna.

Odbornik Liste za pravdu i red Nebojša Milišić rekao je da je da su veoma malo predviđeno za boračke kategorije u nacrtu budžeta, navodeći da, s druge strane, naknade za supruge umrlih boraca ne treba da budu zastupljene u nacrtu budžeta jer onog trenutka kada borac umre - njegova prava prestaju.

On je kazao da je budžet potrošački, što pokazuje povećanje rashoda za lična primanja.

Odbornik SNSD-a Slađana Skočajić rekla je da niko ne treba da kvalifikuje gdje je mjesto supruga umrlih boraca.

Odbornik SDS-a Ilija Mastilović kazao je da je budžet za sport veoma mali, navodeći da supruge umrlih boraca nisu boračka kategorija.

Odbornik SNSD-a Gordan Mišeljić rekao je da su rashodi za lična primanja uvećana zbog prijema novih pripravnika, ali i naknada za sporazumni raskid radnog odnosa.

Odbornik HNP-PDP Saša Borjan rekao je da mu nije jasno kako se planira raspodjela sredstava u grantu za mediju, pohvaljujući plan za izradu projektne dokumentacije za novi klinički centar.

On je pozdravio prijedlog da se odbornička naknada preusmjeri zdravstvenim radnicima.

"Oko 20 odsto od kapitalnih investicija predviđeno je za reflektore na stadionu u Policama. Tu nema štedljivosti, već je ovo rasipanje novca", naveo je Borjan.

Odbornik SNSD-a Milica Ijačić pohvalila je povećanje sredstava za vantjelesnu oplodnju za 100 odsto, što je veoma značajno za sve porodice kojima je potreban ovaj vid pomoći.