Dodik bolnica.jpg

Nakon 20 dana dana borbe protiv virusa korona, odlukom konzilijuma ljekara, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pušten je iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske na kućno liječenje.

Dodik je 22. decembra u kasnim večernjim časovima primljen u  UKC. On se od 19. decembra nalazio u izolaciji zbog kontakta za osobom koja je zaražena virusom korona. Treći test pokazao je da je Dodik pozitivan na ovaj virus, a prilikom hospitalizacije imao je obostranu upalu pluća.

- Ovo je bilo mojih najtežih 20 dana. Sam vidio koliko je ovo ozbiljna bolest. Bili su ovo teški dani za mene, moju porodicu i ljude koji su mi važni. Očekuje me period rehabilitacije, a želim da poručim ljudima da se čuvaju, da ne budu lakomisleni i da shvate situaciju ozbiljno – istakao je Dodik.

Dodao je da je, kada mu je direktor UKC-a Vlado Đajić rekao da je otišao da upali svijeću za njega shvatio koliko je ozbiljno.

- Nemam razloga da se junačim. Ovo je velika moja, ali i pobjeda kompletnog tima - istakao je Dodik.

Naglasio je da mu je podrška građana  mnogo značila i motivisala ga da se bori.

Opisujući prvih šest dana, kaže da su se simptomi stalno pojačavali, sve dok nije potpuno izgubio apetit i osjetio slabost. Iskazao je veliku zahvalnost medicinskim radnicima.

- Ljekari i ne idu kući, bave se pacijentima. Izražavam zahvalnost na svemu svima, kao i timu ljekara iz Srbije - izjavio je Dodik.

Naglasio je da UKC Republike Srpske sposobna ustanova te da je ponosan na UKC i tim ljudi koji u njemu predano i bez prestanka rade sa oboljelim pacijentima i zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ministru inostranih poslova Rusije Sergeju Lavrovu i prdsjedniku Kine Si Đipingu na podršci.

- Zavjetovao sam se da ćemo kompletirati sve neophodno da bi bio zaokružen cjelokupan sistem - izjavio je on.

Đajić je izrazio zadovoljstvo što veliki broj pacijenata pobijedi u borbi protiv virusa korona, pa tako i Dodik, koji je imao tešku obostranu upalu pluća.

-  Dodik je u UKC-u proveo 16 dana zbog teške upale pluća, a uz saradnju ljekara iz Srpske i Srbije, on je uspješno izliječen. Dodik će liječenje nastaviti kod kuće. Predstoji još dodatni oporavak Dodika u kućnim uslovima. Dolaziće na kontrole i dobijati adekvatnu terapiju - rekao je Đajić.