Milica makitan.jpg

Učenik prvog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" Milica Makitan osvojila je prvu nagradu u konkurenciji literarnih radova na Međunarodnom konkursu "Moja otadžbina Srbija" sa rodoljubnom pjesmom " Jedna pred Gospodom nedjeljiva".

Konkurs je raspisan prošle godine kada je Milica bila učenik 9. razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić", ali je zbog pandemije rok produžen tako da su pobjednici proglašeni posljednjeg dana 2020.

Milica kaže da je presrećna što je dobila nagradu jer je svaka nagrada uspjeh iako smatra da je malo ljudi koji pišu i stvaraju isključivo zbog nagrada.

"Svakako da mi je drago kada moj rad osvoji bilo kakvo priznanje, mada ovo nije bilo šta. Uspjeh je veliki, ali nije samo moj i upravo iz tog razloga bih se htjela zahvaliti mom mentoru, vjeroučiteljici Žaneli Pažin. Ona je bila izvor sugestije i kritike od šestog do devetog razreda osnovne škole, a to se vidi i po našim ranijim uspjesima", rekla je Milica.

Ona je istakla da je u šestom razredu osvojila prvu nagradu za rad na temu ''Korijeni'', a u osmom posebnu pohvalu za priču ''Kolijevka''.

"Nastavljam sa pisanjem jer me to ispunjava, ali se nadam da će taj rad prepoznati i drugi ljudi", istakla je Makitan.

Ovaj konkurs raspisuje Pravoslavni dječiji časopis "Svetosavsko zvonce" i Srpsko odjeljenje Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda (Moskva).