gordan miseljic.jpg

Godina na izmaku je bila veoma teška za Hidroelektrane na Trebišnjici /HET/, ali direktor Gordan Mišeljić kaže u razgovoru za TrebinjeLive.info da su smanjivanjem svih troškova poslovanja uspjeli da ostvare pozitivan finansijski rezultat, iako je pandemija korone veoma negativno uticala na tržište električne energije.

Mišeljić je istakao da su turbine HET-a u ovoj godini proizvele oko dva odsto više električne energije od rebalansiranog plana, navodeći da je proizvedeno oko 882 gigavat-časova struje, dok je plan predviđao 864.

"Ovo je bila i jedna veoma sušna godina, gdje je na području sliva rijeke Trebišnjice prosječna količina padavina u ovoj godini bila oko 1.100 litara po metru kvadratnom, dok se za očekivani prosjek tokom jedne godine uzima oko 1.800 litara po m2", naveo je Mišeljić.

On je pojasnio da su aregati HET-a uvijek bili spremni da proizvode električnu energiju, za šta su najviše zaslužni radnici ovog preduzeća.

"Međutim, korona je učinila svoje pa je cijena električne energije na tržištu bila veoma niska u odnosu na period prije korone. Sve je to uticalo na proizvodnju, pa samim tim i na prihode preduzeća", naveo je Mišeljić.

Padavine na području Hercegovine u posljednjih nekoliko dana povećale su dotok vode u Bilećko jezero na čak 500 metara kubnih u sekundi, dok je dotok u Goričko jezero oko 150 metara kubnih.

"Imali smo veoma nisku kotu Bilećkog jezera, koje se sada veoma brzo puni jer je dotok poprilično veliki. Očekujemo stabilno poslovanje u narednom periodu", naveo je Mišeljić.

Uprkos pandemiji i smanjenim prihodima, ovo preduzeće je nastavilo sa nizom investicionih projekata na području Trebinja, među kojima su najznačajniji izgradnja zatvorenog bazena, uređenje Male potočine, izgradnja nove saobraćajnice od Željezničkog mosta do Hidroelektrane "Trebinje 2", ulaganja u sisteme za navodnjavanje, izgradnja novog rezervoara "Oko".

"Počeli smo i sa jednim od najznačajnijih projekata u novijoj istoriji grada a to je izgradnja mosta u okviru velike obilaznice. Sve ove projekte HET finansira iz sopstvenih sredstava", pojasnio je Mišeljić.

On je ocijenio da je ovo preduzeće i u 2020. godini ostalo glavni "motor" trebinjske privrede, čije su investicije veoma značajne za razvoj grada i njegovu budućnost.

"Neizostavan projekat je i izgradnja HE 'Dabar'. HET je većinski vlasnik ovog hidroenergetskog objekta i Republika Srpska će završetkom ove investicije biti među jedinim državama bivše Jugoslavije koja je realizovala jedan tako zahtjevan i veliki projekat", naveo je Mišeljić.