dritan abazovic.jpg

Potpredsjednik crnogorske Vlade Dritan Abazović izjavio je da bi veliki korak za poboljšanje odnosa Beograda i Podgorice bilo izručenje bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića osuđenog u Crnoj Gori za krivična djela.

"Izručenje Marovića smo tražili i vjerujemo da treba da okrenemo novi list u odnosima sa Srbijom, koja nam je u svakom smislu najbliža i istorijski i tradicionalno i porodično, ali svakako i sa ostalim zemljama regiona. Mi smo nova Vlada i ne možemo da nosimo kao teret negativnosti prethodne. Želimo da krenemo od nule u međuvladinim odnosima", rekao je Abazović za TV "N1".

On je naveo da je Crna Gora podnijela novi zahtjev za izručenje Marovića, predsjednika nekadašnje državne zajednice Srbija i Crna Gora, dodajući da je on "optužen za najteža krivična djela" i da je "mnogo štete nanio budžetu i građanima Crne Gore".

"Smatarmo primjerenim da Srbija sprovede njegovo izručenje u duhu partnerstva u i dobrih odnosa", dodao je Abazović.

Abazović, koji je lider Građanskog pokreta URA, je rekao da ne stoji zamjerka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi boljim odnosima dvije zemlje odlučujuće doprinijelo povlačenje odluke Crne Gore o protjerivanju ambasadora Srbije u Podgorici Vladimira Božovića, napominjući da tu odluku donijela prethodna Vlada.

"Što se tiče Božovića, ova Vlada ga nije proglasila nepoželjnom osobom, to se desilo prije nego što je ona izabrana, doduše nedjelju dana prije, ali zaista ne razumijem kako nama neko želi da svali krivicu za odluke donesene u periodu kad nismo bili na ovim funkcijama", dodao je Abazović.

On je rekao da će Crna Gora imenovati drugog ambasadora u Srbiji, jer tako želi da pošalje poruku da je nastupila nova era u odnosima dvije zemlje.

"Naša ruka je pružena i zvaničnici Srbije su više nego dobrodošli u Crnu Goru, kao što ćemo i mi, nadam se, imati priliku da budemo gosti kod njih u Beogradu“, rekao je Abazović.

Povodom tenzija u Crnoj Gori oko usvajanja izmena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, Abazović je rekao da to nije morao da bude prvi zakon koji će nova vladajuća većina usvojiti, ali da je svakako morao da bude među prvima, s obzirom na velike tenzije koje je izazvao prošle godine u Crnoj Gori, velike proteste i činjenicu da je to znatno uticalo i na izborne rezultate.

"S ciljem stvaranja atmosfere da 2021. godina bude relaksiranija i opuštenija, smatramo se odgovornim da tu tačku sklonimo sa dnevnog reda“, naveo je Abazović.

On je dodao da su izmjenama u taj Zakon ubačene norme kojima se značajno poboljšava njegov tekst i sve vjerske zajednice dovode u ravnopravan položaj.

Abazović je naveo da bi, da je on birao, prvi zakon koji bi usvojila nova većina bio onaj o porijeklu imovine.

On je dodao da očekuje da će taj zakon biti usvojen na proljeće i da će otvoriti put borbi protiv korupcije i kriminala.

Donedavno vladajuću DPS crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića optužio je da je u ponedjeljak pokušala da izvrši "puzajući državni udar" tako što je u Državnoj izbornoj komisiji (DIK) pokušala da spriječi popunjavanje upražnjenog poslaničkog mjesta.

"To je krajnje protivzakonito i protivustavno i protiv svih članova DIK-a biće podnesene krivične prijave. To je nešto neviđeno, ne samo u crnogorskoj demokratskoj praksi, već i u svijetu", rekao je Abazović.

On je istakao da je nova Vlada Crne Gore počela "demontažu sistema" smjenama na rukovodećim mjestima u sistemu bezbjednosti.

"Proces je otvoren, za 15 dana Vlada nije mogla da otvori sve stvari i promijeni ono što je 30 godina taložio jedan sistem, ali sada je polako krenula demontaža", naveo je Abazović.

Na pitanje da li mu prijete zbog najave obračuna sa kriminalom i korupcijom, odgovario je potvrdno.

"Prijete mi, ali ne bih tu temu tretirao po principu da od sebe pravim žrtvu. Svi neka nastave da se bave aktivnostima koje misle da im nešto znače ili da će im donijeti profit. Nemoguće je tim putem da me poremete", rekao je Abazović.