Top destinacije bih.jpg

U Muzeju Hercegovine promovisana je knjiga "50 lokacija Bosne i Hercegovine" Zorana Matića. Ovaj banjalučki novinar i publicista otkrio je kako je nastao ovaj turistički vodič u kojoj su opisane prirodne ljepote zzemlje i osvrnuo se na kulturu, umjetnost i pisce ovog područja.

Zbog epidemiološke situacije u svijetu, pa i kod nas, mnogi ljudi su se od marta do juna javljali Matiću sa pitanjem gdje da idu na odmor u sa svojom porodicom. Tada mu je sinula ideja da sastavi popis lokacija u BiH koje su zanimljive za turističku ponudu i došlo se do 50 lokacija.

"Tada sam i počeo da istražujem i dodavam neka mjesta koja su meni zanimljiva i tako da je u narednih pet mjeseci sastavljen ovaj vodič", istakao je Matić.

Vodič je sastavljen od četiri cjeline koje objedinjuju 50 top lokacija u BiH, 50 dodatnih mjesta, gastro ponudu i jedan ugostiteljski aspekt kojim se preporučuju kafići širom BiH za jutarnju kafu i noćne izlaske.

Matić je za pet mjeseci zajedno sa ljudima koji su radili na ovoj knjizi obišao, napravio fotografije i uvjerio se u ispravnost izbora.

Prema Matićevim riječima, on se okrenuo kulturno-istorijskom nasljeđu BiH i lokalitetima koji su vezani za nasljeđe, a odabir planinskih destinacija i prirodnih fenomena prepustio je ljudima koji daleko bolje od njega poznaju te lokalitete.

Autor ističe da je knjiga jako praktična jer donosi najljepše priče o ovoj zemlji, sve ljepote za koje nismo znali ili su potisnute zarad nekih drugih svjetskih turističkih destinacija.

Plan je da ova knjiga u januaru bude prevedena na engleski jezik i da bude u elektronskoj formi na tom jeziku i da preko "Amazona" bude dostupna kupcima.

Promociju knjige pomogla je Turistička organizacija Grada Trebinje.