dr alen seranic.jpg

Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i dalje je nepovoljna s obzirom na aktivni broj lica zaraženih virusom korona, pa se očekuje da će Republički štab za vanredne situacije narednih dana izdati nove preporuke za predstojeće praznike.

Kako će ove godine izgledati januarski praznici, dobrim dijelom odlučiće Republički štab za krizne situacije. Već naredne sedmice trebalo bi da bude poznato hoće li i na koji način postojeće mjere biti pooštrene.

"U ovom trenutku Štab cijeni nekoliko aspekata kada govorimo o mjerama. Prije svega to je aspekt zaštite zdravlja pojedinca i zaštite zdravlja populacije i očuvanja funkcionisanja zdravstvenog sistema, što moramo da imamo svakako na umu. Ali s druge strane, ima i socialno društveni kontekst uopšte života i funkcionisanja u cijeloj ovoj epidemiji. I dalje pratimo iz sedmice u sedmicu izvještaje Instituta i na baz toga procjenjujemo i donosimo mjere", istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Predstojeći praznici rizik su za sve nas, pa je neophodno da svi budu oprezni, odgovorni i da se drže preporučenih mjera. Ipak, smatra Šeranić, sami apeli nisu dovoljni.

"Kontrolni mehanizmi moraju mnogo više da rade. Znam da je i pred njima težak period i da su se svi zamorili, ali to je jedini način da očuvamo epidemiološku situaciju stabilnom", dodaje Šeranić.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv virusa korona, Šeranić je istakao da je Republika Srpska uplatila 6,9 miliona maraka, što je dio vakcina koje je BiH ugovorila u okviru Kovaks mehanizma.

Paralelno s tim, Institut za javno zdravstvo privodi kraju konačnu procjenu hladnog lanca i distribucije vakcine i njene preraspodjele u Srpskoj.

"Tako da smo mi pripremili plan vakcinacije, poznate su grupe. Vidjećemo sukcesivno kako vakcina u tom periodu bude dolazila. To je informacija koju moramo tražiti od Ministarstva civilnih poslova, koje je potpisnik ugovora sa Kovaks, odnosno Gavi mehanizmom",  zaključio je ministar zdravlja.

Šeranić je istakao da je pojačana komunikacija sa Predstavništvom Republike Srpske u Rusiji, gdje se radi na obezbjeđivanju pravnih mehanizma za dopremanje vakcine iz Rusije.