Predrag pesko.jpg

Kao treći čovjek u Srbiji koji je trebalo da primi "Fajzerovu" vakcinu protiv korona virusa bio je najavljen epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon, međutim, prije njega vakcinu je primio hirurg Predrag Peško.

Prema zvaničnoj najavi, "Fajzerovu" vakcinu jutros je ovim redom trebalo da prime premijerka Ana Brnabić, zatim ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić-Tepavčević, a onda i epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Međutim, prije Predraga Kona, vakcinisan je hirurg Predrag Peško.

Dodatno su zbunjeni bili oni koji su gledali prenos uživo jer se prof. dr Peško pojavio nakon dr Kisić-Tepavčević, mimo predviđenog protokola, a neki ga isprva nisu prepoznali.

Šira javnost možda nije toliko upoznata s ovim našim hirurgom i akademikom, ali je dr Peško veoma cijenjen među stručnom publikom.

Ono što se ipak zna o njemu jeste da ima uspješnu karijeru kao specijalista opšte i abdominalne hirurgije od 1986. godine, kao i da ima dugu karijeru kao predavač na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Dr Predrag Peško je hirurg i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 2006. godine, a redovni šest godina kasnije, stoji na sajtu SANU.

U opisu na sajtu SANU takođe piše da je njegova specijalnost u oblasti medicine gastroenterologija, kardiotorakalna hirurgija i endoskopska hirurgija.

Među značajnijim privilegijama u karijeri prof. dr Peška izdvaja se da je počasni član hirurga Njemačke, kako je to navedeno na sajtu SANU, a i izabran je za člana Američkog koledža hirurga.

Dr Predrag Peško se takođe može pohvaliti i sa više od 280 naučnih radova koje je objavio u karijeri.

Prof. dr Peško rođen je 1955. godine u Boki kod Zrenjanina, a porijeklo porodice je iz Korlati, odakle su se vremenom preselili u Dračevo u Popovom polju.