gradska uprava grada trebinja.jpg

Trebinje će najvjerovatnije u petak dobiti novog predsjednika i potpredsjednika Skupštine te zamjenika gradonačelnika, saznaje TrebinjeLive.info.

Konstitutivna sjednica novog saziva trebinjskog parlamenta odlučivaće o izboru najvažnijih gradskih funkcionera, koji će u naredne četiri godine voditi grad. A sada je već izvjesno da vladajuća koalicija ima sigurnih 19 odbornika, a ne treba da nas začudi ako ih bude i 20, pa čak i više.

Međutim, za sada je još uvijek neizvjesno da li će biti usvojen nacrt budžeta za 2021. godinu ili će Trebinje po prvi put poslije dužeg vremenskog perioda pristupiti privremenom finansiranju.

Ukoliko odbornici odluče da u petak bude i prva redovna sjednica sa nacrtom budžeta i time spriječe da naš grad ode na privremeno finansiranje, do kraja godine može da bude usvojen i budžet.

U ovom slučaju, najveća odgovornost je na odbornicima, jer bi ne usvajanje nacrta budžeta u petak automatski značilo i privremeno finansiranje, gdje je rad Gradske uprave poprilično ograničen i sveden, maltene, na minimum gdje se izvršavaju samo pojedine obaveze, a najviše trpe upravo rađani koji su birali odbornike.

A dok su sve oči uprte u konstitutivnu i prvu redovnu sjednicu, vladajuća koalicija uveliko dogovora novu kadrovsku politiku.

Kako sada stvari stoje, TrebinjeLive.info nezvanično saznaje da će predsjednik Skupštine i u narednom periodu biti Dragoslav Banjak, koji je svojim radom u protekle četiri godine pokazao kako treba da se vodi jedno zakonodavno tijelo.

Mjesto potpredsjednika Skupštine, ukoliko se u obzir uzme broj mandata i osvojenih glasova, treba da pripadne Ujedinjenoj Srpskoj. Međutim, nezvanično saznajemo da je ta funkcija ponuđena Bojanu Šapuriću, koji je i ranije bio potpredsjednik ovog tijela, nakon čega je smijenjen.

Posljednje funkcionersko mjesto je zamjenik gradonačelnika, koje je prema broju mandata i osvojenih glasova pripalo Socijalističkoj partiji. Prema nezvaničnim saznanjima, dosadašnji direktor gradske Razvojne agencije Dražen Bošković najozbiljniji je kandidat za ovu funkciju.

Međutim, nije isključeno da se u okviru koalicije postigne dogovor da to mjesto pripadne SNSD-u, a da SP kao kompenzaciju dobije neko od načelničkih ili direktorskih mjesta u gradskim javnim ustanovama i preduzećima.