Zima.jpg

Zima je počela danas u 11.02 časova i trajeće 88 dana, 23 časa i 35 minuta, sve do 20. marta 2021. do 10.37 čsova, kada će početi proljeće, saopšteno je iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

Iz TAU su pojasnili da zima počinje kada Sunce u prividnom godišnjem kretanju po nebu stigne do najniže tačke na svom putu, na zimski nebeski povratnik, odnosno trenutak kada centar sunčevog diska dosegne nebeske koordinate od -23° 27' deklinacije, a 18 sati rektascenzije.

"To je dan zimskog solsticija ili zimske kratkodnevnice i toga dana noć je najduža u godini, a obdanica najkraća. U stvarnosti Zemlja se okreće oko Sunca i zato je ovo kretanje Sunca samo prividno. U istom trenutku kada kod nas počinje zima na južnoj Zemljinoj polulopti počinje ljeto", naveli su iz TAU.

Na dan početka zime Sunce je u sazviježđu Strijelca, od Zemlje udaljeno 147,2 miliona km. Svetlosni zrak ovu razdaljinu prevali za 08,18 minuta.

Sa zimom dolaze hladni dani. Sunce klizi nisko po nebu i ponekad se teško probija kroz debele svijetle oblake. Zimi u Trebinju nakratko padne snijeg (uglavnom po vrhu Leotara), a česta su mrazna rana jutra. Trebinjska zima može da bude lijepa osunčana hladnim danima. Djeca je vole jer dolazi zimski školski raspust, kalendarska Nova godina, Božić, januarske krsne slave.

Konjukcija planeta Jupiter i Saturn

Tačno na dan početka zime na nebu će se desiti konjukcija, bliski susret planeta Jupiter i Saturn kada prividno dolaze jedna blizu druge. Za nas kao posmatrače sa Zemlje čini se kako su one zaista blizu iako ih u stvarnosti dijele stotine miliona kilometara.

Iako se one susreću svakih 20 godina ovaj susret je ekstremno blizak, planete će biti međusobno razmaknute 6 ugaonih minuta ili za petinu prividnog prečnika Mjeseca.

Ovakav blizak susret naši daleki preci imali su priliku posmatrati na noćnom nebu u dalekoj prošlosti 1226. godine. Sličnu priliku poput večerašnje za posmatrati imati će naši daleki potomci 2417. godine.

Ako nebo bude večeras vedro, svako ko ima optički instrument (dvogled ili teleskop) može na konjukciju planeta baciti pogled na niskom jugozapadnom nebu u kasni sumrak i ranu noć.

Oni koji nemaju tu mogućnost mogu doći u sumrak nakon zalaska Sunca na bazen u naselju Bregovi da kroz teleskop pogledaju ovu pojavu. Posmatranje počinje od 17.00 časova ukoliko vremenske prilike dozvole