mostar.jpg

Prvi put nakon 12 godina na lokalne izbore danas izlaze građani Mostara. Očekuje se velika izlaznost do kraja dana (birališta se zatvaraju u 19.00 časova), a reporterska ekipa agencije Anadolija jutros je pitala građane da li očekuju promjene u gradu koji grca u problemima.

Zlatko Solom rekao je da očekuje da se stvari u Mostaru poprave.

"Nadam se da je došlo vrijeme da počnemo bolje živjeti i da se stvari u Mostaru počnu mijenjati", istakao je za AA Solom.

"Trebalo bi bili bolje. Nadati se boljem", rekao je kratko i čovjek koji se htio predstaviti samo prezimenom – Zubac, koji je glasao u Građevinskoj školi, kazavši kako je prije svega važno obaviti građansku dužnost.

I Bruno Zovko jutros je rano došao na biralište. I on se nada boljem Mostaru u budućim godinama.

"Očekujem da Mostar konačno krene na bolje i da 'sjašu' ovi koji su dosad vladali. Očekujem da će izbori donijeti promjene na kojima će sposobni ljudi i omladina moći početi dobijati poslove", naglasio je Zovko.

Građani Mostara danas nakon 12 godina po prvi put biraju gradsku vlast. Izbori 2012. i 2016. u ovom gradu nisu održani zbog suspenzije nametnutih izbornih pravila od strane Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a zbog nejednake vrijednosti glasa svih birača.

Sporazumom HDZ-a BiH i SDA nakon presude Suda u Strazburu u predmetu "Baralija protiv BiH", koji je kasnije usvojio i Parlament BiH, došlo je do izmjena izbornih pravila za Mostar, pa je odlukom CIK-a riješeno da se izbori održe danas. Pravo glasa ima nešto više od 100.000 ljudi, a glasa se na 150 biračkih mjesta.