Premijer zdravko krivokapic.jpg

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić najavio je razmatranje odluke o ukidanju zabrane ulaska u zemlju pojedinim ličnostima iz Srbije, poput Vlada Georgieva i Matije Bećkovića, uz ocjenu da "ničije mišljenje ne može da ugrozi bezbjednost Crne Gore".

Na pitanje da li se takva „sloboda mišljenja” odnosi i na ambasadore, konkretno ambasadora Vladimira Božovića, Zdravko Krivokapić kaže da, „iako svako ima pravo na mišljenje, ambasadori moraju da vode računa o svom iskazu".

„Ako taj iskaz vrijeđa nezavisnost i suverenitet neke države, naravno da ćete preduzeti određene mjere bez obzira ko je ambasador", kaže Krivokapić.

Na pitanje o mogućnosti ukidanja zabrane za Bećkovića i Georgijeva, Krivokapić kaže: „Apsolutno razmišljamo o tome. Sloboda kretanja je data čovjeku od rođenja, a ne postoji niti jedan razlog, niti mišljenje koje treba da bude prepreka da čovjek bude slobodan da dođe gdje hoće”.

Tokom posjete Briselu, premijer Crne Gore je na pitanje Tanjuga o najavama ukidanja zabrana koje su prethodne vlasti uvele pojedincima iz Srbije, poručio da će se razmotriti "ko je, kako i zbog čega donio takvu odluku", ako ona "uopšte i postoji".

„Smatram da bi trebalo da napravimo univerzalan princip da nikome ne možemo zabraniti ulazak u Crnu Goru ako taj nije terorista, jer bezbjednost jeste iznad svega", poručuje Krivokapić.

Crnogorski premijer napominje i da „nije čuo da nečije mišljenje može da ugrozi bezbjednost" države.