IMG_20201215_7866.jpg

U Kulturnom centru otvorena je izložba "Metamorfoze" mlade akademske grafičarke iz Sarajeva Nande Agić.

Ona je po prvi put u Trebinju, a samim tim njeni radovi su po prvi put dostupni trebinjskoj publici. Grafički radovi su premijerno prikazani i to su autorkini master radovi.

Agićeva se bavi dubokom štampom u grafici i do sada se bavila društvenim temama, dok se u ovom ciklusu posvetila sebi.

"Svi umjetnici koji su se bavili autoportretima radili su iz raznih potreba. Kod mene se radi o promjenama u životu koja je prikazana u ciklusu emotivnih prelazaka, sve što nam se dešava. Ja sam imala privatne momente i oni su ovdje prikazani kao vrisak, san i zatvorena intima kao kad se želite izolovati od ljudi. Ima tu dublja priča kojoj treba dosta sati da se ispriča", istakla je Agićeva.

IMG_20201215_8203.jpg

Zamjenik gradonačelnika Slađana Skočajić, otvarajući izložbu, rekla je da je gledajući grafike njen doživljaj da je od embriona do odlaska čovjek jedno te isto biće.

"Od kada se rodimo, kako rastemo, sazrijevamo i starimo ono što jesmo je nepromijenjeno. Tako je i naša umjetnica predstavila svoje različite faze", rekla je Skočajićka.

Na izložbi je prikazano 20 grafičkih listova. Dobitnik je nagrada salona Collegium Artisticum za najbolju grafiku ULUBiH (2019), “Privatno i javno” – Široki Brijeg (2019) i specijalnog priznanja "Prvog grafičkog bijenala mladih BiH ( 2018)".