vucic i dodik.jpg

Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Srbiji i RS, saopšteno je nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vučić je naveo da se odnosi sa BiH moraju unaprijediti, te da će Srbija nastaviti da pomaže srpski narod u Republici Srpskoj i zahtijeva da se prekine sa prijetnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske.

To je saopštio Kabinet predsjednika Srbije nakon današnjeg sastanka.

Iz kabineta su dodali da je Dodik obavijestio o političkim napadima na Republiku Srpsku, kao i o pokušajima njenog urušavanja, te je uputio jasne zahtjeve i molbe Republici Srbiji.

Vučić je, kako se navodi u saopštenju Kabineta predsjednika, saslušao Dodika i zamolio ga da u danima i nedjeljama koje su pred nama upotpuni svoje zahtjeve koje predsjednik Srbije smatra legitimnim.

Vučić je zaključio da Republika Srbija smatra da odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine mogu i moraju da budu unaprijeđeni, prije svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost.

Vučić je, takođe, u svom odgovoru Dodiku istakao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Srbiji i RS.

Predsjednik je naglasio da je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima Republici Srpskoj - posljednji put u iznosu od 20 miliona evra (40 miliona konvertibilnih maraka), te da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške našem narodu u Republici Srpskoj.

Takođe, Republika Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promijeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahtijeva da se prekine sa prijetnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je Republika Srpska ustavna kategorija Bosne i Hercegovine, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarali su i dogovorili konkretne akcije po pitanju izgradnje kompleksa Jasenovac - Donja Gradina na teritoriji Republike Srpske.