centar za djecu sa poteskocama u razvoju (1).jpg

U Trebinju je danas ozvaničen početak radova na izgradnji dnevnog centra za lica sa poteškoćama u razvoju, a 627.000 KM za prvu fazu obezbijeđena su u kampanji koju je organizovala predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u prošlogodišnjoj humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima".

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja roditelja i djece sa poteškoćama u razvoju "Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja Mijat Šarović istakao je da je ovo veliki dan za djecu i roditelje iz ovog udruženja i grad Trebinje, nešto što stvara pretpostavku da djeca ometena u razvoju ostanu u ovom gradu, da ovdje žive uz podršku cijele zajednice.

Šarović je naveo da je površina na kojoj će biti izgrađen dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju 1.500 metara kvadratnih, sa korisnom površinom od 810 metara kvadratnih na dva nivoa.

"Sredstva za prvu fazu su već obezbijeđena u kampanji koju je organizovala predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u humanitarnoj akciji `S ljubavlju hrabrim srcima`, od čega je za izgradnju centra u Trebinju pripalo 627.000 KM", rekao je Šarović.

On je naveo da prva faza radova predviđa završetak grubih i vanjskih, kao i dijela unutrašnjih radova.

"Udruženje `Sunce nam je zajedničko` će sa gradom i ostalim donatorima završiti finansijsku konstrukciju kroz radove za drugu fazu izgradnje, što podrazumijeva dovođenje u funkciju prizemlja objekta da bi korisnici mogli da se iz starog centra presele u novoizgrađeni objekat", naveo je Šarović.

Šarović je dodao da treća faza radova predviđa osposobljavanje gornjeg sprata, gdje je planirana izgradnja apartmana.

centar za djecu sa poteskocama u razvoju (2).jpg

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić precizirao je da će grad Trebinje uz podršku Republike nastojati da, poslije završetka prve, budu nastavljeni radovi na drugoj fazi izgradnje dnevnog centra za djecu sa poteškoćama u razvoju.

"Grad Trebinje je u projektu učestvovao sa 500.000 KM, što podrazumijeva cijenu zemljišta, rentu i troškove uređenja. Grad Trebinje će i dalje pomagati da projekat zaživi, a na radost djece roditelja i cijelog Trebinja", rekao je Ćurić.

Predstavnik firme izvođača radova Velibor Lozo izjavio je novinarima da je velika čast biti dio ovog projekta i izrazio nadu da će izgradnja dnevnog centra biti završena u što kraćem roku, te da će lica kojima je namijenjen imati mnogo bolje uslove.

Lozo je dodao da je rok za završetak prve faze građevinskih radova 70 dana, te izrazio nadu da će dnevni centar biti u funkciji, najdalje, za pola godine.

Član Udruženja roditelja i djece sa poteškoćama u razvoju "Sunce nam je zajedničko" Velibor Mrkaić rekao je da članovi Udruženja željno čekaju da dnevni centar što prije bude završen.

Udruženje roditelja i djece sa poteškoćama u razvoju "Sunce nam je zajedničko" iz Trebinja broji 130 djece i omladine sa raznim oblicima poteškoća u razvoju.