bolnica trebinje.jpg

Situacija na trebinjskim kovid odjeljenjima se stabilizuje i broj pacijenata se smanjuje - trenutno je hospitalizovano 59 Hercegovaca, rekao je Srni pomoćnik direktora za medicinska pitanja Opšte bolnice Trebinje Stanko Buha.

Buha kaže da je od 59 pacijenata, na kiseoničkoj terapiji 35 osoba, dok su četiri pacijenta na neinvanzivnom respiratoru.

- Stabilizuje se stanje. Mi se spremamo i da odmaramo ljude, smanjujemo broj kadra i srednjeg i ljekarskog koji rade u kovidu jer se i oni moraju odmoriti i oporaviti, jer ne znamo šta nas čeka ove zime. Izdržali smo ovo do sada, nadam se da ćemo se izboriti - naveo je Buha.

On je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da nijedan zdravstveni radnik nije odbio rad sa kovid pacijentima.

- U proteklom periodu nije bilo svejedno. Strahovali smo, ali nas je Bog pogledao i nismo imali previše nepredviđenih situacija. Nažalost, imali smo nepredviđenih smrti, ali to se dešava, to je takva bolest - kaže Buha.

On je napomenuo da je težak period iza trebinjskih medicinara, navodeći da su samo u jednom danu, 5. novembra, primili 31 pacijenta, te da je u Bolnici najviše bilo 114 kovid pacijenata.

- Te brojke govore koliko nam je bilo teško, ali čovjek dobije neku energiju i sve izdrži. Mladi ljudi, ljekari i sestre, su dosta značili. Nisam čuo da se neko žalio na tretman u Bolnici - ističe Buha.

On kaže da je veći dio ove zdravstvene ustanove i dalje u kovid režimu i da zbog toga trpe ostali pacijenti.

Buha je još jednom apelovao da stanovništvo bude odgovorno i da poštuje sve mjere da bi sačuvali svoje i zdravlje bližnjih.