Jadran kisa.jpg

Na Jadran stiže veliko nevrijeme. Za cijelu je obalu proglašeno upozorenje najvišeg stepena - crveni meteoalarm, a vrijeme će, najavljuju meteorolozi, biti opasno.

DHMZ je za Istru, Dalmaciju i ostrva označio crveni meteoalarm, što znači izuzetno opasno vrijeme. Crveni je alarm upaljen zbog olujnog, ponegdje i orkanskog juga uz udare do 130 kilometara na sat, uglavnom na otvorenom moru.

Uz takve udare juga, DHMZ predviđa talase na otvorenom od četiri do šest metara.

Na obali se očekuju valovi do pet metara.

Očekuje se i obilna kiša. 

Meteorološki modeli predviđaju ekstremnu količinu kiše, piše Istramet. Odnosi se to pogotovo na područje Istre. Ponegdje bi u nekoliko sati moglo pasti kiše koliko padne u mjesec dana pa postoji mogućnost poplava i bujica. 

Obilna kiša predviđa se i za gospićku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju. Za te je regije zbog obilnih oborina proglašen narandžasti alarm. 

Vakula: Vrijeme će biti opasno

Velike je probleme najavio i HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. 

"Vrijeme uoči ovogodišnjeg zaštitnika pomoraca za njih i ostale na Jadranu nije bilo povoljno, a na sam takođe natprosječno topli prznik biće još nepovoljnije, čak opasno - objavljena su upozorenja crvenog, najvišeg stepena", upozorava Vakula.

Veći dio dana duvaće jako i olujno jugo, ponegdje i orkansko pa će more biti većinom jače valovito, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana moguće čak i uzburkano, a mjestimično će pasti i obilna kiša. U sjevernijim hrvatskim krajevima za mnoge će biti znatno povoljnije, iako uz južinu ne posvuda tiho i suvo.