Treci odred policije.jpg

U Trebinju je danas obilježeno 28 godina od formiranja Trećeg odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske koji je dao nemjerljiv doprinos u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, a 12 njegovih pripadnika dalo je živote za Republiku Srpsku.

Treći odred Specijalne brigade policije borio se od Trebinja do Novog Grada, kroz ovaj odred od osnivanja, 1. decembra 1992. godine, prošlo je više od stotinu boraca, a mnogi su ranjeni više puta.

Predsjednik Udruženja veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije Dejan Bodiroga podsjetio je na težak ratni put ovog odreda, kao i da su svi pripadnici odreda bili veoma mladi, te da ih je nosila ta mladost i ideja za stvaranjem Republike Srpske i očuvanjem vjekovnih ognjišta.

- Naša uloga kao odreda je inače bila uloga jedne mobilne jedinice, to je možda i najveća snaga našeg odreda bila, ta mobilnost da smo mi skoro za pola sata mogli da krenemo iz naše baze na bilo koje ratište u Republici Srpskoj - izjavio je Bodiroga novinarima.

Nekadašnji pripadnik Trećeg odreda Specijalne brigade policije Srpske Jovo Samardžić rekao je da je ponosan što je bio dio ove jedinice za koju smatra da je u to vrijeme bila jedna od najelitnijih vojnih formacija u Republici Srpskoj.

- Bili smo na svim glavnim ratištima i to u najtežim periodima i vremenima za odbranu i opstanak Republike Srpske, ali i njeno nastajanje - rekao je Samardžić i dodao da je najteže bilo kad su ginuli njihovi saborci i prijatelji.

Parastos poginulim pripadnicima ovog odreda služen je kod spomenika poginulim pripadnicima policije, a zbog epidemiološke situacije, ove godine obilježavanje je proteklo bez većeg okupljanja.

Na spomenik poginulim pripadnicima policije u odbrambeno-otadžbinskom ratu cvijeće su položile delegacije veterana Trećeg odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske i Policijske uprave Trebinje.