vakcinacija.jpg

Od 1,23 miliona doza vakcine protiv virusa korona koje planira BiH da nabavi, u RS predviđena je nabavka 400.000 doza, što je dovoljno za 200.000 stanovnika, kazao je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, pišu "Nezavisne".

Istakao je da je Institut već pripremio Nacrt plana za vakcinaciju građana kada na raspolaganju bude vakcina protiv virusa korona.

"Količina od 400.000 doza dovoljna je za 20 odsto stanovnika RS, ukoliko je riječ o dvodoznoj vakcini", ističe Zeljković i dodaje da su date preporuke koja je to grupa stanovništva koja je prioritet za vakcinaciju.

I na današnjoj sjednici Savjeta ministara bilo je riječi o vakcini, a iz ove bh. institucije je saopšteno da BiH planira nabavku 1,23 miliona doza koje bi, prema najavama, mogle stići u prvom kvartalu naredne godine.

Usvojen je i izvještaj Ministarstva civilnih poslova o zaključivanju ugovora o nabavci vakcine (Commitment agreement - commited purchase arrangement) između Savjeta ministara i Globalne alijanse za vakcine (GAVI).

"Ministarka civilnih poslova Ankica Gudeljević i zamjenik ministra Siniša Ilić potpisali su u septembru ugovor o nabavci vakcina", saopšteno je iz Savjeta ministara.

Zeljković je naglasio i da je u RS nastavljena nepovoljna epidemiološka situacija, te da sve veći broj pozitivnih lica zahtijeva hospitalizaciju i podršku respiratora.

"Dešava se veliki broj slučajeva da se kod mladih razvije teška klinička slika koja, nažalost, završi i smrtnim ishodom", rekao je Zeljković i naveo da je u posljednja 24 časa prijavljeno 19 smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona, a među preminulima je muškarac koji je imao 27 godina.

Dodao je da se u narednom periodu mora učiniti sve da se taj broj svede na minimum, a da bismo to postigli, kako je istakao, moramo imati i što manji broj pozitivnih lica na virus korona.

Prema njegovim riječima, zabilježen je određen stepen stabilizacije epidemiološke situacije, kada je riječ o broju pozitivnih lica, ali da je i dalje prisutan pritisak na bolnice velikog broja pozitivnih lica koja razviju srednje tešku i tešku kliničku sliku.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević kaže da se bliži vrijeme praznika te da građani moraju da se ponašaju u skladu sa situacijom i ograničenjima koja su donesena i da ih obilježe u krugu najbliže porodice, bez grupisanja.

"Imamo veliki broj smrtnih slučajeva te nam je prioritet čuvanje ljudskih života, što možemo postići odgovornim ponašanjem pojedinaca", rekla je Đakovićeva.

U BiH je u posljednja 24 sata registrovana 1.161 osoba pozitivna na virus korona, u FBiH 760, u RS 366 i Brčkom 35. Prijavljeno je 39 smrtnih slučajeva, od čega je po 19 u FBiH i RS i jedan u Brčkom.